Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Üdvözlet ...

2009.09.20. 22:01 lockpickersrac

Üdvözletem a Tisztelt Nagyérdeműnek! Hello Lockpickerek!

 

Elöljáróban szeretném megköszönni DrLockpick-nek hogy megengedte, hogy aktív részese lehessek az első magyar lockpicker honlap létrehozásának. Ha már Ő elindította a lavinát, hát akkor görgessük ezerrel!

 

Szeretném azonban mindjárt az elején leszögezni, hogy lockpicking ≠ zárfeltöréssel. Mindjárt definiálnám is a félreértések elkerülése miatt, hogy egyáltalán mi is az a lockpicking.

Lockpicking, az egy zár nyitása minden olyan eszközzel és technikával, ami roncsolás mentesen képes azt kinyitni, természetesen a bele passzoló kulcs felhasználása nélkül.

 

Ahhoz hogy egy zárat a saját kulccsa nélkül ki tudjuk nyitni, annak a gyártása során adódó mechanikai pontatlanságait használjuk ki. A nyitásban segítségünkre van egy pick (szerszám, zárfésű, stb. neveken illetik) és egy forgató. A pick-el nyomkodjuk le a különböző hosszúságú stifteket (csapokat) a kulcscsatornában, miközben a forgatóval próbáljuk elfordítani a zárban a hengert (mint ahogy azt a kulccsal tesszük). Mint ahogy a kulcs fogazatán is látunk mélyebb és magasabb bevágásokat, pontosan ugyanúgy kell a csapokat is mélyebbre, vagy kevésbé mélyre lenyomnunk.

 

A lockpicking az elmúlt években komoly sportággá nőtte ki magát. A hobbi hódolói a legkülönfélébb országokban klubokba tömörülnek és rendszeres találkozókon szerzik tapasztalataikat, illetve osztják meg a sajátjukat másokkal. Az évente megrendezett országos és nemzetközi bajnokságokon mérheti mindenki össze tudását egymással és a világ legjobbjaival. Ilyen például a Deutsche Meisterschaft, vagy a holland HAR, vagy a jövőre megrendezésre kerülő European Lockpick Championships Istanbulban.

Itt a résztvevők különféle kategóriákban mérkőzhetnek meg: cilinderzár kézi nyitása, lakat kézi nyitása, freestyle, pillanatnyitás és impressziótechnika. Persze a lényeg, hogy ki tud rövidebb idő alatt több zárat kinyitni. Igyekszem minél több aktuális infóval szolgálni a jövőben ezekről az eseményekről hátha érdekel valakit kis országunkban is…

 

Mint ahogy azt DrLockpick is leírta, természetesen semminemű felelősséget nem vállalunk az általunk leírt mindennemű információ jogtalan, illetéktelen felhasználásáért. A módszereket, melyeket itt közzéteszünk és a kommenteken keresztül megtárgyalunk, azokat oktatási célból ajánljuk mindazon hobbistáknak, akik legális keretek között hódolnak zárnyitó szenvedélyüknek: tehát csak saját tulajdonú zárakat nyitnak a saját maguk elkészített vagy legálisan megvásárolt eszközeikkel. Mielőtt még valaki összemosna bennünket „lockpickereket” a bűnözőkkel …

 

Azt is el kell hogy mondjam, hogy az általam ismert lockpickerek között nem sok lakatossal, zárlakatossal találkoztam. Ők egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán alkalmazzák a lockpicking módszereket a munkájuk során. Ami persze sok szempontból teljesen megérthető… Így aztán talán nem sértjük az ő érdekeiket és üzletüket, ha egy-két zárnyitó módszert megismertetünk az itt érdeklődőkkel.

 

Az már egy más kérdés, hogy hogyan viszonyul egy-egy zár gyártó cég ahhoz, amikor egy lockpicker publikálja pl. az Interneten a zárjuknak egy sebezhető pontját, vagy akár azt a módszert, amivel bárki másodpercek alatt ki tudja nyitni a zárjukat. De ez egy hosszú történet, hagyjuk ezt egy másik napra…


Nézzük, hogy hogyan is néz ki egy lockpicker alapkészlete:

 

Forgató (tension wrench): na ebből egy csomó kell. Talán ez a legfontosabb a szerszámok között. Sok profi szerint nem a pick szerszám, hanem a forgató nyitja ki a zárat. Tény, hogy minden zárhoz a tökéletesen belepasszoló forgató kell. Tehát mindegyik más: vastagság, szélesség és hajlékonyság (rugalmasság) szerint. Minden zárhoz különböző forgatási erőt alkalmazunk nyitás (pickelés) közben, tehát különféle anyagokból készítjük a forgatóinkat. Én két nagyon jó alapanyagot ismerek: ablaktörlő lapátot kétoldalt erősítő fémcsík, illetve az utcaseprő gépek fém keféjének a rugóacél sörtéje. Persze ezeken kívül számtalan egyéb fémet/fémdarabot lehet használni. A forgatót L-alakban meghajtjuk, méretre vágjuk és kész is. Persze ezeknek is ezerféle továbbfejlesztett változata létezik.

 

Kampó (hook vagy rake): ez az egyik alap pick szerszám. A stiftek egyenkénti lenyomására, ültetésére használjuk. Sok gyakorlat kell a használatához, hiszen ennek a végével kell egyenként kitapogatni a stiftek tetejét, ezzel kell megtalálni azt a stiftet, amelyiket a legnehezebb lenyomni, ennek a visszajelzését kell megéreznünk és abból kitalálni, hogy milyen stift is van a zárban. Különböző hosszúságú és rádiuszú véggel léteznek. Az anyagvastagsága 0,5 – 0,6 – 0,7 mm, amiből a 0,6-ost használjuk a leggyakrabban.

 

Fél gyémánt (half diamond): a másik alap pick szerszám. Használjuk ültetésre, egyenkénti lenyomásra is, de használjuk fésülésre is (raking), ami azt jelenti, hogy gyenge forgatás mellett befelé és kifelé végigfésüljük a stiftek tetejét (összerendezzük öket) mindaddig, amig a zár ki nem nyílik, vagy egy hajszálnyit tovább nem fordul. Utána lehet tudni, hogy már csak max. 1 vagy 2 stift fogja a hengert, tehát a kampóval utána tudunk nyomni a stifteknek…

 

Kígyó (snake): a harmadik alap pick szerszám. Jobbára fésülésre használjuk, de bizonyos esetben lehet vele ültetni is  a stifteket. Főleg gomba vagy súlyzó alakú stiftek esetén (pl. Abus, Elzett) nagyon hasznos és eredményre vezető szerszám. 

Aztán van még egy nagy csomó különféle alakú, formájú pick, ami a készlet megtöltésén kívül speciális célokat is szolgálhat. De alapvetően a cilinderzárak 80-90%-át ezzel a 3 pick-el és forgatóval, valamint rengeteg gyakorlással (!) ki tudjuk nyitni.

 

Kezdjük elsőre ennyivel. Nem árt tisztában lenni az alapokkal, amihez persze még hozzá jön a zárak, stiftek és különböző módszerek ismerete és mindezek összefüggései. Valamint gyakorlás, gyakorlás és még sok gyakorlás…!

 

Zárak nyíljatok!

 

Üdv, Lockpickersrac

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr521395677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Memee 2009.09.22. 13:37:59

végre hogy én mennyi helyen kerestem ilyen leírás köszönöm és sok sikert:)

csimpiq 2010.03.01. 11:29:08

Üdv! Tudna valaki segíteni külföldi lockpick set rendelésben?

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
  • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: ÜDV! Mindenkinek! (2015.01.19. 11:52) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • LockPickPoker: Kezdő szettet vásárolnék,vagy éppen haladót... :) Tudom van eu-s külföldi oldal,de én itthoni emberkétől vennék... thx all (2014.10.15. 16:09) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Utolsó 20

Linkblog

süti beállítások módosítása