Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Cilinderzár szétszerelése

2010.05.12. 23:37 lockpickersrac

Hello Lockpickerek!

 

Hallottátok már azt a mondást, hogy: "Szegény az eklézsia, maga harangoz a pap?"

Nos, ennek a mondásnak megfelelően megmutatom annak, aki még nem ismeri, hogyan lehet otthon szétszedni és összerakni egy zárat professzionális lakatos-szerszámok nélkül, azaz egy eltört pick, egy csipesz, egy ablaktörlő merevítő és némi cellux segítségével. A felhasznált eszközöket láthatjátok a képen. A választottam egy Euro-Elzett cilinderzár. 

Olyan ablaktörlő merevítőt használok, ami kényelmesen befér a kulcscsatorna felső részébe.

A hook azért kell, hogy pickeléssel kinyissam a zár kiszerelendő oldalát. Azért nem tudjuk a zár saját kulcsát felhasználni, mert a szétszereléshez a kulcscsatornának üresnek kell maradnia, hogy a hajlított stift-tartót be tudjam dugni. A stift tartót a zár alján cellux-al rögzítem úgy, hogy azért a drótot ki-be tudjam huzogatni. 

A hengert tartó rögzítő gyűrűt ekkor szabad csak eltávolítani a letörött pick hegyével.

Ha előbb veszed ki, akkor a henger tengely irányba is el tud mozdulni és úgy sokkal nehezebben tudod pickeléssel kinyitni. A gyűrűt csak annyira szabad szétnyitni, hogy éppen ki tudd a helyéről feszíteni.

Nehogy eltörjön, mert nincs pótalkatrészed, nem tudod a zárat megint összerakni!

 

  

Így a hengert már ki tudod húzni a zárból. Ha nem esik ki magától, akkor valszeg a kosz beragasztotta, némi erő kell a kihúzásához. Ekkor általában egy régi, agyonhasznált zárból sok kosz kijön, így érdemes valami rongyot odakészíteni.

Vigyázz, hogy a hengerből a stiftek ne essenek ki, mert elveszted akkor a sorrendjüket. Ez nem tragédia, mert a kulcs alapján némi próbálgatással megtalálod a megfelelő helyüket.

Majd a stift-tartót finoman kihúzva hagyod egyenként kipattanni a helyükről a ház stifteket. A csipesszel ki kell venni őket a házból és sorrendbe lepakolni… Kész vagy a szétszedéssel!

Most lehet a házat, a stift csatornáit kimosni WD-40-el, vagy alkoholos spray-el. Érdemes még a rugókból a koszt kitakarítani, meg a stifteket is kicsit lemosni.

Illetve most lehet a zárat kicsit átvariálni (teli, illetve súlyzó stifteket felcserélni), vagy akár a kulcs kódját megváltoztatni. (Na persze akkor az eredeti kulcsod nem fog többé passzolni a zárba!)

 

Visszapakolás fordított sorrendben történik: először a csipesszel beteszed az 5 rugót a stiftcsatornába. Az első (1-es) ház-stiftet a rugó ellenében a csipesszel benyomod a helyére és rátolod a stift tartót. Ez türelemjáték, de némi gyakorlattal jól megy. Türelmünk meg nekünk lockpickereknek határtalanul van, nem igaz? Idegesen ne fogj hozzá!

Ha a súlyzó stift fejének a legfelső 1mm-ét fogod meg a csipesszel és úgy nyomod a csatornába, akkor egy ügyes csavaró mozdulattal le tudod úgy venni a csipeszt a stiftről, hogy a csipesz hegyével még rajta maradsz a fején és benyomod a csatornába. Aztán már csak hüvelykujjal rá kell nyomni a stift-tartót.

És így tovább, míg az össze ház-stift a helyére kerül.

Majd visszapakolod a henger-stifteket a hengerbe (sorrend fontos!) és a hengert végül visszadugod a helyére. A stiftek visszapakolásánál ugye nem csak a sorrend a fontos, hanem az is, hogy melyik volt az 1-es (külső első) és melyik az 5-ös (belső utolsó).

A henger visszadugásakor a belső kuplungot (két henger között) és a tolókavivőt meg kell igazítani, hogy a hengert teljesen a helyére lehessen tolni. Csak ekkor tudod visszatenni a rögzítő gyűrűt.

A végén a rögzítő gyűrűt, ha már betetted a tolókavivő és a ház közé, egy kombinált- vagy vízpumpa fogóval közel az eredeti méretére és alakjára vissza tudod nyomni.

Kész! Megcsináltad! Ugye, hogy nem is bonyolult?

 

Zárak nyíljatok!

 

Üdv: Lockpickersrác

19 komment

Címkék: cilinder zár szétszedés szétszerelés cilinderzár

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr921998757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2010.05.13. 10:33:42

Örülök egy ilyen tutorialnak, én pl. dremellel csináltam magamnak egy gyakorlózárat, de mivel szétszedni nem tudtam, így az lett hogy egyben volt mikor vágtam.....

Egy apró tippecske azoknak, akik gyakorolni szeretnének, de nincs min:
www.mossplastics.hu

Cégeknek küldenek max. 10 darab termékből mintát, és vannak zárak is a választékban, bőőőven....
Namármost szerintem mindenkinek van ismerőse aki magánvállalkozó, stb, a többit ki lehet kombinálni.

Amúgy megjegyezném, hogy nem igazán nézik milyen cég is a aminek postáznak....;)

Lockpickfan

lelkeskezdő 2010.05.17. 11:56:26

@lockpickfan: Saját.kivi vagyok mikor küldik meg:)

lelkeskezdő 2010.05.17. 20:10:26

Kiváncsi lennék , hogy az 5-ös ház -stiftjét mennyi idő míg visszarakod:)ez kb olyan mint hangyátszedni:))))

lelkeskezdő 2010.05.17. 20:16:26

@lelkeskezdő: A gyűrű a titka mindennek. Nekem szétnyílt és berepedt és nincs pótalkatrészem:(
Mivel er egy gyakorló ezért hát na bumm.
Minden zár érdekel mindent ki akarok nyit....
nyitninyitni nyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitninyitni asszem fanatikus lettem:)

göncös 2010.05.18. 23:39:43

nekem van egy yeti záram de én nem találok olyan pontot a rögzítő gyűrűjén ahol szétlehet feszíteni

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2010.05.19. 23:16:04

@göncös:
forgasd körbe azt a gyűrűt, valahol lenni kell neki.

lockpickersrac · http://lockpick.blog.hu 2010.05.20. 18:00:21

@göncös: Szia Göncös!

Lehet, hogy peched van azzal a Yeti-vel!
Ha tényleg nem találsz rajta egy ici-pici, alig látható nyílást sem, akkor a zárad úgy van szerelve, hogy összerakáskor úgy dugják be a hengert, hogy először betesznek egy teljes körgyűrűt a tolókavivő és a henger közé és azon dugják át a henger végét a végleges pozíciójába. Utána egy spéci vékony, hegyes/körmös fogóval két vagy három helyen picit összenyomják a gyűrűt (általában az átellenes oldalakon) és így rögzítik a henger belső nutjában.
Az ilyen gyűrűt sajna csak roncsolással lehet eltávolítani, tehát felhasítják, kifordítják és egy új teljes gyűrűvel pótolják összeszereléskor...

Ilyesmi van a záradon?

Üdv: Lockpickersrác

göncös 2010.05.23. 10:28:53

@lockpickersrac: Helló!
Igen, több mint valószínű, hogy olyan gyűrű van a záron mert, sehol nincs rajta nyílás.Azóta szétszedtem és összeraktam egy elzett zárat, és szerintem eggyártalán nem nehéz, csak a ház-stiftek visszahelyezése kicsit időigényesebb.
Köszönöm a választ!

nagyon kezdő 2010.07.25. 21:08:06

Sziasztok lockpickerek,én nem értek csak egy két zárhoz(elzett tollas zár,egy két álkulcsos nyitás)de szeretnék tanulni,aki úgy gondolja,legyen szíves segítsen,előre is köszönöm.

Garett 2010.07.31. 16:29:02

@nagyon kezdő: Helló! Érdekelne a két tollas zár nyitása. Sajnos nem nagyon találtam róla semmit.Ha tudsz videót vagy bármit megköszönném.Itt mindent megtalálsz ami kell a zárnyitás művészetéhez. Sok sikert.

Bélyegzőbolt · http://margokulcs.com/ 2010.09.07. 14:39:00

@Garett: A módszer nagyon egyszerű hasonlóan működik mint a cilinder nyitás kell hozzá 2 db drót egyik dróttal kicsit feszíted mint amikor nyitod kifele a kulcsal persze nem olyan erősen érzéssel a másik dróttal pedig emelgeted a lamelákkat a zárba ha minden lamella megfelelő állásba lesz akkor ki fog nyilni. Az elv ez:

www.youtube.com/watch?v=zB34z97s7z4

Bélyegzőbolt · http://margokulcs.com/ 2010.09.07. 16:49:07

@lelkeskezdő:

Helló Lelkeskezdő!!

Szerintem ne kílógyatok az 5 stift visszatételével, amúgy vannak 6 stiftesek amit a ti módszeretekel szétszedni összerakni kb 1-2 óra lenne.

Én elég sok zárat szedek szét és rakok át másik kulcsra kb 5 perc az egész művelet.

Három fajta módon szoktam ezt csinálni.

1. Kinyitom a zárat kulcs nélkül elfordítom 180 fokba utánna bedugom az ablaktörlő lemezt ezután lerögzítem azt elég egy pár befőtesgumi hozzá fogom szétfeszítem a gyűrüt akihúzom a hengert az alsó csapok lenn maradnak ezáltal nem kell tökölni a visszatétellel egy csomó időt megsporoltok vele így föleg a 6 csapos zárbetéteknél. Kicserélem a hengeren a csapokat visszadugom gyűrűt összenyomom és az egyik fele kész. Ezt megcsinálni kevesebb időbe tellik mint ezt ide leírni :-) . Másik oldal ugyan ez a technika.

2. Ha nem akartok a zár nyitásával tökölni és a régi kulcs már nem kell akkor csináljátok így a kulcs éléből nem a fogazott feléből hanem a hátoldalából reszeljetek vagy köszörüljetek ki kb 1-2 mm tert igy be fog férni az ablaktörlőlemez a kulcs és a henger közé innentől ugyan az a műveletsor mind az elözőnél.

3. Ezzel a technikával már akár komolyabb zárakat is szét tudtok szedni és összerakni.

Kell hozzá készíteni 6-7 db kis hengerecskét a mérete a kis hengerek vastagsága 12.5mm legyen a hossza pedig 9mm nél ne legyen nagyobb

Leszeditek a gyűrüket beteszitek a kulcsot mindkét oldalon a zárba elfordírjátok nagyon kicsit kihuzátok de csak annyira hogy a középen lévő működtetőt ki tudjátok venni
ezután már csak annyit kell csinálni hogy amit előre elkészített kis hengerecskéket középen bedugjátok egymás utánn addíg míg a henger ki nem jön teljesen szétszedés kész. jön a következő lépés kicserélitek a csapokat stb. lehet összerakni ovatosan toljátok vissza a hengert közben ahogy nyomjátok kiszedegetitek a kis hengereket. Ha kész vagytok mind a két oldalal középre visszadugjátok a kis működtetőt összetoljátok gyürüket vissza és kész is.
Nem kell megijedni tőle egyszerű az egész ha egyszer ráérek csinálok nektek róla egy videót.

nard 2011.01.06. 18:16:45

Ez a celluxos ablaktörlős nem bonyolítja? Én kifeszítem a két zégert, kulccsal nyitom, 180 fok el és kiszed. ha nincs kulcs, akkor is zéger le, pick és kiszed. A többi u.a.

nard 2011.01.06. 20:38:09

Az átkódolt cilindert alulról vezetem a betétbe. Az első stift furata előtt felülről bedobom a stiftet a henger bemarásába, ahová a kétoldali egyidejű működés gátló cucc beakad. Itt a stift egyenesen beáll, csak le kell nyomni, a hengert meg átcsúsztatni felette. Az egyik oldalt végig lehet rakni, a másiknál az utolsó stift berakása után berakom a kétoldali működtetés gátlót, ezzel együtt visszahúzom a 2. hengert az utolsó furatig, ez beakasztja az 5. stiftet, rá a fekete működtetőt, és egy határozott mozdulattal összenyomom. zéger vissza, és ennyi. A melóhelyemen sok egyforma zárbetét van. A főnök egy ideje nem gyárilag készítteti az egyforma betéteket, hanem vesz 20 db különbözőt, aztán engem szórakoztat vele. Így lényegesen olcsóbb (neki).

nard 2011.01.06. 20:39:05

Bocs, cilinder helyett inkább henger.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.01.07. 00:10:25

@nard:

A celluxos ablaktörlős móka annyit segít, hogy ne kelljen a ház-stiftekkel bajlódni ( énis raktam így össze cilindert, de csak akkor vagyok hajlandó ha a biztonsági stifteket akarom variálni).

Szerintem neked is jól jönne.... ablaktörlő be, henger ki, csapok át, henger vissza, kézcsókom :)

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
  • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: ÜDV! Mindenkinek! (2015.01.19. 11:52) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • LockPickPoker: Kezdő szettet vásárolnék,vagy éppen haladót... :) Tudom van eu-s külföldi oldal,de én itthoni emberkétől vennék... thx all (2014.10.15. 16:09) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Utolsó 20

Linkblog

süti beállítások módosítása