Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Impressziótechnika, avagy a kulcskészítés misztikája

2010.05.27. 20:28 lockpickersrac

 

A cikk alapját a Lockpickfan-tól kapott leírás képezi. Ezúton is köszi neki! A képek a jelölésről az Impressionstechnik könyvből vannak Oliver Diederichsentől.

 

Voltatok már úgy, hogy van egy záratok, de nem találjátok a kulcsot hozzá? Pedig ugye klassz lenne a belepasszoló kulccsal tovább használni…

Nem, nem! Rosszul kezdtem! Az igazi lockpickert nem ez motiválja. A lockpicker szétszedi, átstifteli és kulcsot reszel hozzá. De most mégis eljátszunk a gondolattal, hogy a zárhoz szétszedés nélkül készítünk kulcsot. Hogy ezt megtehessük, az impressziótechnikára lesz szükségünk.

 

Mi kell hozzá? Itt a tesco-gazdaságos változat:

 

1. Egy zár: nem kell, hogy legyen kulcs hozzá, úgy érdekesebb. Maga a technika működik szinte az összes fajta záron, legyen az cilinderzár, lemezes zár, oldaltfúrt kulcsos, oldaltmart kulcsos, stb.

 

2. A zárba tökéletesen passzoló nyers kulcs (ebből nem árt, ha több is van). Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk ki több nyers kulcs gyártónak az adott profilba passzoló kulcsát. Ezek ugyanis általában egy picit különbözőek, azaz az egyik kicsit jobban passzol a zárba,  míg a másik kicsit „lötyögősebben”. A lötyögősebbet könnyebben mozgatod.
Anyagra én a réz nyers kulcsot részesítem előnyben, mert könnyebb reszelni, viszont könnyebben is törik, óvatosan vele! A módszer természetesen működik acél kulccsal is, de oda jobb szem kell.

 

3. Egy önzáró fogó, vagy a nyerskulcsot tökéletesen befogó speciális nyél. Mindkettő ugyanolyan jó. A fogós megoldás olcsóbb, de kényelmetlen. A nyél speciális, ezért drága (kb. 40-120.-€ között).

 

 

 

4. Satu: bármilyen satu jó, ami rendesen az asztalra van rögzítve. Mivel erősen mozgatjuk a befogott zárat, így nem árt, ha az asztal is valamilyen masszívabb darab. Ajánlok a satu alá és környékére gumi lemez borítást. Így nem tesszük tönkre az asztalt a reszeléskor és nem hullik szanaszét a tömérdek réz-reszelék.

5. Nagyító (2-, 4-, vagy 8-szoros, max. 12-szeres): ennél nagyobb nagyításút nem ajánlok, mert nem lehet vele dolgozni. Kínai piacokon már 1-2 ezer Forintért csodálatos, LED-el egybeépített nagyítók vannak. Én a képen látható lámpás nagyítót használom, ami 3-szoros nagyítású és kör-neoncsöves. Ez tökéletesen megfelel a célnak.

 

6. Kulcsreszelő: na ez az, amiből többféle kell, nemcsak formára, hanem érdességre is. Itt sajna nem jó a gagyi piaci tűreszelő készlet 300.-Ft-ért, ide rendes reszelő kell. Kell először is egy lapos reszelő a kulcs élét előkészíteni. Magát a reszelést pedig lehet félkör reszelővel, vagy pippin reszelővel végezni. A pippin reszelő egy a keresztmetszetére kb. csepp formájú reszelő, a keresztmetszete mentén több különböző rádiusszal. Erre a formára sokan esküsznek. Én esetleg ajánlanék még egy kör reszelőt is, hátha valakinek az jobban bejön.

Az érdességet mindenhol máshogy adják meg, ezért én „svájci hieb”-ben mondanám (Schweizer Hieb, swiss cut): 2-es és 4-es ajánlott (2-es jelentése: 38 vágás 1cm-en, 4-es: 56 vágás 1cm-en).
Már ez az érdesség is elég sokat levesz a kulcsból egy húzásra. Ezt az érdességet tartani azért fontos, mert ha ezzel a reszelővel egyet reszelsz a kulcson, akkor egy homogén, matt felületet kapsz eredményül. Ezen a matt felületen gyönyörűen észre lehet venni a pici fénylő pontot, amit a stiftek hagynak.

 

7. Türelem és jó szem: a jó szem azért kell, mert még helyes megvilágítás mellett is igen nehéz észrevenni a jelölést, amit a stift hagy. Türelem meg azért, mert az első kulcsokat simán beletöröd a zárba és kezdheted elölről. De hát ez nekünk lockpickereknek ugye határtalanul van…

 

Ha mindenünk megvan, akkor keressünk egy olyan helyet, ahol lehet koszt csinálni és senki nem veszekedik érte. Ugyanis jó sok reszeléket fogunk gyártani és ha közben veszekednek velünk miatta, akkor úgy nehéz ugye koncentrálni.

A kellékeket persze lehetne turbózni UV festékkel és UV lámpával, cink bevonattal, lakk bevonattal, stb. De megy ezek nélkül is csodálatosan...

 

Előkészületnek rögzítjük a zárat a satuban jó erősen úgy, hogy annak eleje felénk legyen és jól kézre álljon.

Rögzítjük a nyers kulcsot a fogóban (vagy nyélben) jó erősen, hogy ne tudjon elmozdulni. Majd a kulcs alsó élét a lapos reszelővel előkészítjük, azaz homogén, matt felületet varázsolunk rá a reszelővel. Előkészítés után így néz ki a kulcs alsó éle: (a felső egy eredeti, nikkelezett kulcs élének a képe)

Ezután becsúsztatjuk a kulcsot tövig a zárba és befeszítjük pl. jobbra. Amikor a zár megfeszült, megmozgatjuk a kulcsot fel-le 2-szer, 3-szor. Majd befeszítjük az ellenkező irányba is balra és ugyancsak megmozgatjuk fel-le a kulcsot 2-3-szor. Itt több dologra is felhívnám a figyelmet:

-         A kulcsot jobbra és balra csak olyan erővel feszítjük be, hogy az megszoruljon, de NE törjük bele a zárba. Nem is gondolnátok, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy beletörjünk egy réz kulcsot…

-         Ha beszorítottuk a kulcsot jobbra vagy balra, akkor nem érdemes sokat fel-le mozgatni/rázni, mert úgyis csak az első 2, max. 3 mozgatás csinál jelet.

-         Az egész fenti műveletsort max. 2-szer jobbra, 2-szer balra végezzük a kulcs egyszeri behelyezésével, ha nem akarunk egy káoszt a jelölésekben.

-         Ha jobbra-balra a kulcsot befeszítettük és van már gyakorlatunk, akkor mozgathatjuk a kulcsot egy kicsit kifelé-befelé is, nem mindig csak fel-le.

 

Ezek után tehermentesítjük a kulcsot, kihúzzuk a zárból és a nagyító alá tartjuk.

 

Itt álljunk meg egy pillanatra. Mi is az elmélet a mozdulatsor mögött???

Amikor a nyers kulcsot betesszük a zárba és befeszítjük pl. jobbra, akkor a gyártási pontatlanság miatt max. 1-2 stift feszül be a henger és ház-furat közé.

Amikor a kulcsot így befeszítve elkezdjük fel-le mozgatni, akkor a kulcs apró mozgásával a befeszült stifteknek dörzsöljük a kulcs alsó, előkészített élét. A stiftek így pontszerű nyomot hagynak. Azért nem érdemes sokáig fel-le rázni a kulcsot, mert az első 2-3 fel-le mozgatással, már le is nyomjuk a befeszült stifteket, így azok tovább már jelet nem képeznek a kulcson. Ha a mozdulatsort elvégezzük jobbra feszítéssel is és balra feszítéssel is, akkor jó az esély, hogy több jelet kapunk a kulcs élén.

Mindezek után a nagyító alatt meg kell keresnünk a matt réz felületen az apró, fényes, kidörzsölt jelöléseket és ott kell a kulcsra merőlegesen lereszelni 1 mélységet (a ~9-ből). Ez a mélység ugye minden gyártónál más, kb. 0,3-0,5 mm. Tehát csak ott reszelünk, ahol a jelölés van. (Néhányan a kulcsot az oldalán előkészítik 5 függőleges, alig látható bereszeléssel, hogy orientáljon a stiftek/csapok helyzetéhez a zárban, segítsen a szemnek, hogy hol kell a jelölést keresni.)

Maga a nyom amúgy nem egy konkrét bemarás, vagy beékelődés, inkább csak egy felületkarc, polírváltozás, amit a stift karcol a nyers kulcsba. Szokták még kifelé húzkodó mozdulatokkal is jelölni a kulcsot, igazából azt kell szem előtt tartani, hogy éppen mi hagy láthatóbb nyomot a nyers kulcson.

Komoly tapasztalat kell ahhoz, hogy tudjuk, melyik reszelővel, hány tolás/reszelés juttat el minket 1 mérettel mélyebbre a kulcson. (A reszelőt CSAK toljuk a kulcson, a visszafelé húzó úton felemeljük. Ha csikorog a reszelő, akkor lehet tudni, hogy az illető húzza, tehát még csak most tanul reszelni :-). Itt persze lehet trükközni a különböző érdességű reszelővel: durvább reszelő többet leszed, de nem képez olyan homogén felületet a következő jelöléshez…

 

Reszelés után csúsztassuk be a kulcsot ismét a zárba és ismét mozgassuk a már leírt mozdulatsorral.

 

Ha egy csap már nem jelöl többet, akkor az valószínűleg már nem feszül be, tehát jó eséllyel elértük ott a kellő kulcs-mélységet.

Előfordul azonban és így ne lepődjünk meg azon, ha egy csap abbahagyja a jelölést egy időre, majd később újra elkezdi. Ez természetes. Szimplán reszeljük tovább addig, amíg abbahagyja végleg a kulcs jelölését.

 

Ha véletlenül elrepedne a kulcs a nagy erőhatások okán, amivel a technika közben terheljük, ne próbáljuk tovább csinálni ezzel a kulccsal a műveletet, vegyünk elő egy újat, másoljuk le az eddigi bemarásokat, és folytassuk ahol abbahagytuk. Ha bereped, nagy a veszély, hogy beletörjük a zárba és azt nehéz lesz kivenni.

Ezt a technikát nagyban nehezítik a koszos, olajos zárak. Ez ellen a legjobb megoldás, hogy elektronikai tisztítóspray-vel átfújjuk, majd sűrített levegős palackkal segítjük a gyors száradást.

 

Ha a zárban egy nagyon mély stift egy nagyon magas stiftet követ, akkor előfordulhat, hogy a reszelés során a kulcson olyan hullám keletkezik, ami megakadályozza a kulcs sima kihúzását/betolását. Ilyenkor reszeljük le (gömbölyítsük le) a képződött éles éleket, hogy ezzel is segítsük a kulcs mozgását a zárban.

 

Ha túl mélyre mentél a reszeléssel és pl. lent vagy a 9-es mélységen és az adott helyen már régóta nem láttál jelölést, csak megérzésre reszelted tovább, akkor nyugodtan eldobhatod a kulcsot és kezdheted az egészet elölről. Ha a kulcs kireszelése a megfelelő mélységben van, akkor a stift képez egy szinte alig észrevehető, különleges, un. utolsó jelölést. Ezt láthatjátok a képen.

 

Amikor a kulcs végül elfordul a zárban, akkor azt azért még ne nagyon erőltessük, hanem egy picit még utánreszelhetünk a kialakított formának, hogy a zár akadálymentesen elfordulhasson. Az így elkészített kulcs ezek után tetszőleges példányban másolható.

 

A technika pontosan a fent leírt elven működik más típusú záraknál is, de belátható, hogy a „foil impressioning” is pontosan ezen az elven alapul.

 

Végül az impressziótechnika világrekord: Jos Weyers, 87 másodperc, egy 5 stiftes cilinderzáron. 

 

 

 

Itt látható a bajnok a 2010-es hamburgi bajnokságon: 

 

 

 

Remélem, hogy ismét jó ötletet adtunk a szabadidő kiváló eltöltésére! Jó szórakozást!

 

Zárak nyíljatok!

 

Üdv: Lockpickersrác

 

PS: Ez a video most jött. Egy Ford 5 lemezes gyújtáskapcsolóhoz reszel a kolléga kulcsot az impressziótechnika felhasználásával. Szuper gyakorlati bemutató! :

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr992036466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lelkeskezdő 2010.06.09. 11:46:27

Ez igen !!Komoly egy rutinnal rendelkezik a srác.

lockpickersrac · http://lockpick.blog.hu 2010.06.09. 19:36:48

@lelkeskezdő:
Ha Jos Weyers-re gondolsz, akkor igen!
A tavalyi világrekordja előtt hónapokon keresztül minden szabadidejében kulcsokat reszelt. Ezt értsd úgy, hogy pl a család úgy nézett tévét, hogy a srác mellettük egy kis kinyitható munkaasztalon (work bench) reszelte a kulcsait. Közvetlen a verseny előtt (nemtom mennyi idő alatt) több mint 500 kulcsot reszelt cilinderzárakhoz.
Szóval lehet, hogy egy picit tud reszelni...:-)))

De ha megnézitek az idei hamburgi versenyeredményeket, akkor láthatjátok, hogy ugyan neki van a leggyorsabb nyitási ideje, de mégsem ő nyert, mert egy zárja a hatból nem nyílt ki... Szal kell azért a jó adag szerencse is a gyakorlat mellé mindenkinek!

Üdv: Lockpickersrác

lelkeskezdő 2010.06.15. 17:06:35

@lockpickersrac: Ment emil neked a saját készítésű pickek-ről.:)

Carloz 2010.12.12. 20:43:32

Szeretném én is megtanulni ezt a technikát! Ilyen sima reszeletlen(nyers) kulcsokat hol lehet kapni ?

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2010.12.13. 01:40:54

@Carloz: Zárboltokban, kulcsmásolóknál ( már amelyik hajlandó nyers kulcsot adni).

Bélyegzőbolt · http://margokulcs.com/ 2010.12.13. 10:22:36

@Carloz: Helló küld el emailbe rozsipitti@hotmail.com -ra milyen zárbetéthez kell kulcs és küldök neked :-).

nard 2010.12.29. 21:35:05

Én a Kaba Elzett boltban veszem a Megyeri úton, de szerintem van olcsóbb hely is.

nard 2011.01.28. 14:34:42

Sziasztok!
Tud valaki olyan technikát, amivel a nyitott, kulcsmentes zárban meg lehet mérni a csapok magasságát?
Danke.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.01.28. 15:12:38

@nard:
Elvileg létezik ilyen, lock decodernek hívják.

Gondolkodtam rajta hogy csinálok egyet, de idáig nem vitt rá a lélek, plusz nem találtam szükségesnek.

secretservice 2012.07.03. 17:44:10

és ha már minden összeszedtem hozzá, nyerskulcsot honnan szedjek? voltam már pár boltban köztük a kulcslyuk szaküzletben is és sehol sem adtak.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.07.04. 09:59:55

@secretservice:
Szia!
Nyerskulcs kereskedésekből pl.

Ha megírod, mire lenne szükséged, valószínű tudok küldeni.

Lpf

guardagent 2012.07.06. 01:44:59

hát kínai cilinderzárba kéne, ha létezik standard kulcsprofil vagy nagyon alap akkor az. beszerzem én magamnak ne fáradj csak mondd meg hogyan.
kepfeltoltes.hu/120706/P8090073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/120706/P8090075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.07.06. 11:51:28

Pesten nem tudom merre, Pécsen a 999 Kulcsnagykernél.

guardagent 2012.07.06. 13:39:42

nembaj most megnéztem hogy a megyeri út 51-be el tudom menni biciklivel (mással nem :D)

guardagent 2012.07.06. 20:55:48

@nard: mennyibe kerül egy kulcs elzettnél? (200 az sok vagy átlagos?)

nard 2012.07.07. 12:40:11

Rezső téren 30 ft az Elzett CL utángyártott.

nard 2012.07.07. 12:40:48

Megyerin azt hiszem az eredeti 110 Ft.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.07.07. 23:42:35

@nard: Az kegyetlenül sok! 50 ft környékén van a kulcskerben ha jól emlékszem.

Javasolnám az elzett acél kulcsot kerülni impressziótechnikához, macerás kireszelni, csak rutinosoknak javaslom.

Én speciel ISEO betétet javaslok gyakorolni, réz a nyerskulcsa, könnyebb vele tanulni.

Johny Filpo 2012.07.08. 11:33:49

Hello mindenkinek ,csak most fedeztem fel ezt az oldalt és rőgtőn be is szartam tőle laikusként azt hittem ilyen csak a JAMES BOND filmekben van de ott is kamu .Most néztem meg az egyik kulcsreszelős videot, és HALÁLOS ,én is megakarom tanulni,már elkezdtem beszerezni a hozzávalokat nem sokára kezdek .Aki tudna ezzel kapcsolatban hasznos tanácsot adni annak őrők hálám . Amugy az oldal SZUPER és sok szorakozást mindenkinek !!!!!!!!

Johny Filpo 2012.07.08. 11:45:36

@lockpickfan: SZeva bocs ha hülyeségekkel probálok okoskodni ,:rá kerestem egy csomo lock decoderes videora meg az eledásra kináltakra is de csak auto zárakhoz valot találtam ,ugy tünikez csak a két oldalas kulcsokkal mükődik az O-(vagy kőralaku lamellák miatt) de lehet nem jol kerestem rá . Ha te tudsz valami mást evvel kapcsolatban irhanál pár hasznos sort ,amit előre is nagyon meg kőszőnnék !! ha meg tényleg valami nagy baromságot irtam bocs csak most kezdek foglalkozi ilyesmivel .

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
  • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: ÜDV! Mindenkinek! (2015.01.19. 11:52) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • LockPickPoker: Kezdő szettet vásárolnék,vagy éppen haladót... :) Tudom van eu-s külföldi oldal,de én itthoni emberkétől vennék... thx all (2014.10.15. 16:09) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Utolsó 20

Linkblog

süti beállítások módosítása