Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Beszámoló a 13. Német zárnyitó bajnokságról

2009.11.07. 20:02 lockpickersrac

Hello Lockpickerek!

 

Kicsit sűrű volt az elmúlt pár hét, így kevesebb idő jutott cikk írásra.

Ellenben elmondhatom, hogy egy remek hangulatú német bajnokságon vettem részt a múlt hétvégén Kölnben, ahol igen sokat lehetett tanulni az „igazi nagyoktól”…

 

A verseny kezdetén mindenki lázban égett, hiszen a tavaly megváltoztatott versenyszabályok érdekesebbé, izgalmasabbá, a másik oldalról pedig sokkal kiegyenlítettebbé tette a versenyt. Ugyanis korábban a versenyszámokhoz (lakatnyitás, cilinderzár nyitás, Freestyle és villámnyitás) mindenki saját maga hozta a zárakat és lakatokat. Persze mindenki igyekezett nehéz zárakat begyakorolni az év folyamán, hogy jól megszívassa a többi versenyzőt. Így aztán voltak olyan zárak, amiket az elmúl 3-4 év versenyei folyamán a tulajdonosán kívül senki nem tudott kinyitni a megadott időn belül. Jó példák a KAWE, illetve a Federal típusú olcsó zárak, amik voltaképpen egyszerűen nyithatók, de ezeket mégis évek óta senki nem tudta kinyitni a 15 perc alatt.

 

Tavaly óta azonban a lakatnyitáshoz és a Freestyle-hoz az SSDeV klub és szponzorai szolgáltatták a bontatlan csomagolású lakatokat és zárakat. Ezek közé persze becsúszott egy-két amolyan „másodperces” zár is, de a java része igazán „szivatós” volt. Mivel a zárakat az összes versenyző magán a versenyen kapta először kézbe, így sokkal kiegyenlítettebb volt szerintem a megmérettetés. A versenyben részt vevő zárak bővített listája persze már korábban fent volt a neten, viszont Dr. Manfred Bölkeren kívül szerintem senkinek nem volt mindből bemutató darabja. A fogorvos és lockpicker mesternek otthon több mint 1500 zára és lakatja van a gyűjteményében, hát szóval nem kevés…

Persze itt is, mint ahogy mindenhol, nyertek a legjobbak és akik a legtöbbet gyakoroltak. Idén a stuttgarti SSDeV klub vitte el a pálmát: 1. és 2. hely cilinderzár nyitásban, 2. hely lakatnyitásban és 2. hely Freestyle-ban. Idegesek is voltak a hamburgiak rendesen…

 

Az eredmények itt vannak, ha érdekel valakit:www.lockpicking.org/SSDeV/meist09.php#DM09

 

A cilinderzár nyitás versenyszámban van egy olyan érdekesség, hogy oda a saját záradat kell hoznod és azt 5 perc alatt kell tudnod kinyitni (persze erős izgalom és versenyláz mellett). Ebben az előzetes megmérettetésben 2-en ki is estek. Erről az öt percről készült videofelvétel is: https://www.youtube.com/watch?v=LrkcGgGwQKc

Itt beleláthattok egy kicsit a verseny hangulatába.

 

A verseny lefolyása egyébként egyszerű: a versenyzők egyenlő létszámú csoportokban indulnak, de minden csoportból csak az első 4 versenyző kerül az „A” döntőbe és a második 4 kerül a „B” döntőbe. Minden kinyitott lakatért vagy zárért 1 pontot kapsz és persze számoljuk az időket is, mert pontegyenlőség esetén az idő dönt.

 

Beszéltem az SSDeV hamburgi vezetőjével Steffen Wernéry-vel és nagyon örülne neki, ha jövőre esetleg egy magyar csapatot tudnánk a versenyen indítani…

Innen jött az ötlet, hogy lehetne „teleautókat” indítani Magyarországról, így útiköltséggel, szállásköltséggel együtt a költség kb. 100-120.- Euróra jönne ki fejenként ( na persze olyan sallangok, mint sörözés és bevásárlás nélkül). Apropó bevásárlás: a verseny alatt az SSDeV klub kedvezményes boltja végig nyitva volt, tele a legjobb német és amerikai pick szerszámokkal és egyebekkel. Csak viszonyítás képpen: egy HPC 2000 hook 8.-€-ba, egy Majestic pick 3.-€-ba és egy amerikai Lockmaster rozsdamentes nyelű pick 8.-€-ba került. Egy komplett 15 darabos színes HPC pickset speciális ára (a verseny alatt érvényes) 35.-€ volt némi alkuval…

 

Ja és a fődíj egy ingyen repülőjegy volt Istambulba, valamint egy Wendt E-Pick volt kb. 435.-Euró értékben. A többi díjak is pickset-ek voltak és más értékes szerszámok. A istambuli repjegy nem csak egy útiköltség térítés, hanem egy teljes(!) költségtérítés melletti részvétel jövő májusban az első európai lockpicking versenyen és ELF/LOCKCON konferencián. Ezt a díjat Berry Wels („The Key”) adta át, akinek a blogját itt találjátok: http://blackbag.nl/

 

Találkozhattam a verseny szponzoraival is, akik persze szívesen ellátnák a magyar lockpickereket szerszámokkal: Wendt, Multipick-Service, SGH-Schmitz, SicherHaus-Sylt. A helyszínen a Multipick-Service például árult oktatótermi (tehát keveset használt) Southord e-pickeket 70.-€-ért!

 

Persze ha magyar csapatot akarunk indítani, akkor ahhoz sokat kell gyakorolni… Nem lehet csak egy meghajlított gemkapoccsal hozzálátni (és 5 perc alatt kinyitni) egy Burg_Wächter Diamant lakatot 6 darab súlyzó-stifttel, vagy akár egy BKS, BASI, BAB, stb. cilinderzárat. Szerintem egy trükkös Elzett cilinderrel, vagy pl. egy Elzett-Kaba X11-el azért már méltó ellenfelet állíthatnánk a német záraknak (legalábbis a verseny erejéig)…

 

A következő (14-dik) német bajnokság 2010 szeptember 24-25-én Würzburg mellett Veitshöchheim-ben lesz együtt a 9. Nemzetközi Zárgyűjtő Találkozóval. Persze addig még rengeteg lockpicker, záras, illetve biztonságtechnikai rendezvény lesz világszerte…

 

Addig is: Zárak nyíljatok!

 

Üdv: Lockpickersrác

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr421507816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomaji 2009.11.08. 11:44:44

Dr. Manfred Bölkeren a cikk fordítása:
Egy zárnyitáshoz 30 másodpercre van szüksége
Manfred Bölker: Egy fogorvos, aki zárakat nyit
Ö németország legjobb zárnyitója

Több ezer órát töltött el a hamburgi fogorvos a ottenseneri házának padlásmühelyében gyakorlással.

Hamburg: "A legtöbb betörö hasonlóan gyors, csak nem ilyen elegánsan dolgozik" mondja Manfred Bölke (54) és mosolyog. De a férfi, aki föállásban fogorvos, nem egy közönséges Páncéltörö - hanem Németország legjobb zárnyitója. Tizenötszörös Német Mester, és az európai díjat is elhozta már a hamburgi. Az elsö lockpickerszabály: a zár épségben kell maradjon. Bölkernek mindenekelött egy intelektuális kihívás. " A zárak" mondja a két lány apja "olyanok mint a nök, mindegyiknek meg van a maga titka".

Tíz évvel ezelött adta fejét a zárnyitásra. A foglalkozásából kifolyólag, mint bizalmi fogorvos sokat van keresztül-kacsol az országban, ami sok rutinnal jár, monja. "Csak 32 fog van." Még hozzá párhuzamot lát a két dolog között. "Fogászat és zárnyitás a finom motorizáció fügvénye, és háromdimenziós munka." Még a szerszámok is hasonlóak.

Bölkernek a hobbyjához egy ugynevezett horogra, egy horogtü szerü fémcsíkra, amivel a zár belsejét kitapintja, van szüksége. "Mindegyiknek ugyan az a gyengesége" mondja a lockpicker, "a mehanikus részek nem passzolnak száz százalékosan egymásba". A horoggal (nem a spannolóval: a fordító) a megfelelö helyzetbe helyezi a stifteket, és nyitja ki a zárat. " Végsösoron majdnem minden zárat ki tudok nyitni. Csak idö kérdése."

Emellett nem egy magányos idötöltés. Évek óta tagja a hamburgi a Sportbarátok a Zártehnikában, amit is a Hamburgi Káosz Computer Club egyik alapító tagja , Steffen Wernéry, alapította egyesületnek. Nem véletlen: "Hackern (Programmok feltörése: a fordító) és a zárak nyitásban a biztonsági védömehanizmus kijátszásáról szól", mondja Börker. Még az Megyei Bünüldözö Hivatal Berlin is kérte együtmüködését a zárnyitóbarátnak.

Fogorvos Bölker már nyugodtabban hódol szokatlan hobbyjának. A múltheti Európabajnoki címét nem tudta megvédeni, nem hozza ki a sodrából. Még az ismerösi körböl jövö segélyhívásokra is nyugodtabban reagáll. "Legutóbb még egy stiftnyíróollót is használtam".

tomaji 2009.11.09. 16:37:29

Mivel a második linken, az ezerötszáz záron, szerzöijog védelem van, ezért csak értelemszerüen a leírás, ami is végsösoron ugyan arról szól mint az elözö fordítás csak kérdés-felelet formájában:

A fogorvos azt állítja magáról, hogy több érzéke van mint egy betörönek.
Tíz éve fedezte fel hajlamát a zárnyitással szemben, azóta tizenhétszer szerezte meg a német bajnoki címet.
Egy betörö sohasem fogja szerinte megpróbálni a zárat kinyitni, mint ahogy azt mi is próbáljuk, hanem feltöri, felfeszíti az ajtót.
Naponta gyakorol. Versenyek elött napi másfél órát is.
Azt a megnevezést, hogy zárfeltörö, kikéri magának, hiszen ez egy sport amit gyakorol.
A zárnyitáshoz bele kell magát képzelje a zárba, elképzelje hogy néz ki bellülröl, hogy azt érezni tudja.
Hiszen az egész az érzésre épül fel. Az a tény, hogy fogorvos biztosan segít a zárnyitásban, hiszen ott is nagyon sok finom érzékre van szüksége.
Páncélszekrényeket nem nyit, ahhoz még több ezirányú gyakorlásra lenne szüksége. A számára legnehezebb zár nyitására hat hét ment rá.
Egyszer, amikor már mindenáron ki akarta nyitni, megszólalt a telefon, visszaengedte a nyomást a fordítón, és kinyíllott a zár!
A tehnika fejlödésével egyre több zár van amit már nehéz kinyitni.
De, ha kinyitotta, akkor tudni akarja, miért nyílott az ki, hogyan is müködik a zár belülröl.

Ehhez talán még azt füzném hozzá, amit már a legelején, amikor elöször megláttam a blogot, nekem is ez a "zárfeltörö" kifejezés, megnevezés nem tetszett.
Ez tényleg egy sport, ami nagyon sok örömet / sikerélményt tud adni!
A kitartást, finom érzéket fejleszti.
Minden alkalommal, amikor egy zár kinyílik, egy fantasztikusan jó érzés!
Én személyesen nem boldogulok igazán a horoggal, hóemberrel...
Én legszívesebben a kígyót és az úgynevezett Bogotát szeretem használni.
Bogotát nem is lehet venni, azt mindenki magának kell elkészítse.
Egy, számomra, nagyon szép szerszám.
A zárban siklik, mintha meg lenne olajozva.

Talán erröl egyszerre ennyit.
Sok sikert, jó szórakozást!

trusty 2009.11.12. 01:32:25

Nna.., kicsit finomítottam a fordító kezemen, a másikkal, amiben a gép van, ott a pisztoly "fúró" részével kitapogattam pontosan meddig is dugjam be azt a zárba -bakker, tizedek számítanak- és így már sikerült egy normál méretű 5 pines Elzett lakatott is kinyitnom.
Cilinderem most épp "kéznél" csak az ajtómban van, de nehezen férek hozzá, ugyanis fordítva kell fognom a masinát, mert felfele ütő és így mindig beleakadok a kilincsbe..:S

A fenti négy kütyüről azért várom a szakmai véleményeteket!

Húú, már ennyi az idő, na alvás:)

tomaji 2009.11.12. 15:21:02

@trusty: Amit leírsz, az a "gyakorlás" eredménye.
Gratulálok!
Én, hogy megtudjam milyen mélyen mehetek be a zárba, elöször komplett lenyomott stifteknél benyomom a kuplungig az ütöstiftet. Akkor felengedem az ütöstiftet és elkezdem a zárstifteket "maszíroztatni".
A saját záradat nem ajánlom, hogy gyakorlásra használn. Mi van, ha egy rugó eltörik? Beletörik és beszorul az ütöstift?...
"Felfele ütö": án olyan ami lefele üt. De lehet, hogy az csak a márkagyártóknál. Én elektropickeket használlok, a meyhanikus nem áll úgy kézre. (nekem!)
A kiválasztott szerszámaidat jónak tartom, de a Lockpickersrác szerintem többet fog tudni íri róluk. ;-)(Vagy tévedek?)

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
  • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: ÜDV! Mindenkinek! (2015.01.19. 11:52) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • LockPickPoker: Kezdő szettet vásárolnék,vagy éppen haladót... :) Tudom van eu-s külföldi oldal,de én itthoni emberkétől vennék... thx all (2014.10.15. 16:09) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Utolsó 20

Linkblog

süti beállítások módosítása