Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

A lockpicking és a törvényi háttér

2011.08.20. 00:34 lockpickfan

 

Tisztelt Olvasók!

Egyre többen kérdeztétek, hogy mi is a jelenlegi helyzet az eszközök legalitását tekintve, illetve ezek birtoklása/szállítása, külföldről történő rendelése esetén.

Nézzük hát, milyen törvények vonatkoznak ránk, és ezek miben befolyásolják a fent említett dolgokat.

1: Behozatal - áru megrendelése

Nos, amikor rendelésről beszélünk, megkülönböztetünk az Európai Unió területén belülről történő, és az unión kívülről történő megrendeléseket. A kettő között sajnos van különbség... 2-8 évig terjed letöltendőben.
 

-A; Európai unión kívülről való behozatal:

JOGSZABÁLY

 A fenti jogszabály értelmében a lockpicking eszközök haditechnikai, azon belül pedig titkosszolgálati eszköznek minősülnek, így behozataluk az Unió vámhatárain belülre külön hatósági engedély birtokában ( melyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal állíthat ki) van lehetőség.

És itt jön a Büntető Törvénykönyv 263/B paragrafus első bekezdése a képbe:

 • (1) Aki
  • b) olyan haditechnikai terméket, amelynek forgalmát jogszabály tiltja, előállít, megszerez, felhasznál, tart vagy átad, illetve az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít,

bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kifejezetten kiemelném, hogy a fenti jogszabály kimondottan az EU-n kívülről történő behozatalt, illetve oda kivitelt szabályozza, tehát ha egy terméket az EU másik országában szabad forgalomba helyeztek, onnantól kezdve az Áruk szabad mozgása vonatkozik rá !

Tudom hogy a dealextreme, lockpickshop, és még ki tudja hány bolt szívesen szállít Magyarországra, sőt, egy átmulatott éjszaka után, hajnalban a buszmegállóban egy ismeretlen fazon azt is elmesélte hogy a FedEx vigyorogva vámkezeli és engedi tovább ezeket az eszközöket, tehát nem lehetetlen hogy onnan rendeljen valaki, de ha egy vámos a postán vagy a futároknál pont a te csomagod szúrja ki magának, akkor könnyen lehet hogy huzamosabb ideig kell szappanért hajolgatni olyan helyen, ahol bizonyos adminisztratív okokból csak kívülről van kilincs.

Emlékeztek a kamerás tollas hercehurcákra? Ugyan az a történet.


-B; EU tagországból történő rendelés:

  Miután nagy valószínűség szerint az EU-ban működő boltok gondoskodtak a termékek vámkezeléséről és szabad forgalomba helyezéséről, innentől kezdve a termék az Unió területén szabadon mozoghat:

"A Közösségen kívüli harmadik országokból importált áruk akkor minősülnek "szabadon forgalmazhatóknak", ha a behozatali előírásoknak eleget tettek, továbbá, ha az előírt vámok és a velük egyenértékű díjak kiszabása megtörtént, és ezeket a vámokat és díjakat nem térítették vissza. Ennek megfelelően az áruk szabadon mozoghatnak a Közösségeken belül, teljesen mindegy, hogy melyik tagállamon keresztül érkeztek a Közösségek területére."

Mivel normálisabb országokban 2 hajlított vaskampót nem minősítenek haditechnikai eszköznek egy ősrégi törvényben, így ők nyugodtan szabad forgalomba bocsájthatják a terméküket, ami a fenti leírás alapján ugye kerülhet kicsiny országunkba is akár.

Mivel a vámkezelés fogalma is ismeretlen az Unión belül, így a csomagot nem is ellenőrzik, gond sem adódhat,szabad áruforgalom is van, tehát szabad a gazda, lehet rendelni.


 

  Nos, tehát az unió határain belülről megszereztük a hőn áhított készletet, de! Hová vihetem magammal, hogyan tárolhatom, miegymás?

  Innentől kezdve egy másik rendelet fog ránk vonatkozni, ez pedig a 175/2003 (X.28.) Kormányrendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről.

 Ezen kormányrendelet értelmében közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül minden olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek).

Gondolom illegális alatt itt érti azt, hogy nem a saját kulcsával történő kinyitás, mert ugye alapvetően számomra illegális ha nincs jogod kinyitni, nem illegális ha pl. ezzel foglalkozol és egy saját lakásából kizárt embert engedsz éppen be, de a magyar jogszabályokban még a jogászok is nehezen boldogulnak néha....

Ezen eszközök birtoklása otthon megengedett.
Közterületen, beleértve az ott lévő gépjárművek belső tereit is, szabálysértésnek minősül, melyet elkobzással és maximum 50.000 forint pénzbírsággal honorál az igazgatásrendészet.

Kivételt képeznek a fenti jogszabály alól a munkavégzési, és sporttevékenységre használatos, illetve a hétköznapi életvitel során használt eszközök. Tehát magyarra fordítva, ha te lakatos vagy, esetleg ajtómentéssel foglalkozol, akkor közterületen birtokolható, feltéve hogy az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik.
A másik kettő opcióra nem is térnék ki lényegileg, a sporttevékenységet ugye kihúzhatjuk, mivel itthon se klub, se verseny, se egyéb ami ezt alátámasztaná, aki meg a rendőrnek be akarja magyarázni hogy a lockpicking cucc a hétköznapi életvitelében használatos eszköz, az konkrétan megérdemli amit utána kap.

Utószó:

Nem vagyok jogász, a fenti írást a jelen jogszabályok átolvasása után, saját értelmezésem szerint és saját tapasztalataim után fogalmaztam meg, illetőleg egy konkrét esetben ügyvédet is megkérdeztem, akinek ez szakterületébe vág. Az írás csupán tájékoztató jellegű, így felelősséget semmilyen szinten nem vállalok az esetleges problémákért. Amennyiben úgy döntenétek, hogy ügyvéddel konzultáltok, ajánlom az alábbi irodát:

http://www.drbokros.hu/

Bokros Úr egy igen kiváló, kkv és fegyver témában rutinosan mozgó ügyvéd, a Kaliber magazin Jog és Fegyver rovatát szerkeszti. Bátran ajánlom.

Pickre fel, zárak nyíljatok!

Lockpickfan

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr423166035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nattivve 2011.09.06. 19:49:46

Visszaélés haditechnikai termékkel fejtegetéshez:

Nem találtam olyan jogszabályt ami kifejezetten tiltaná a nagyközönségi felhasználásra tervezett "locpick" eszközök forgalmazását (mert a mai napig nincs). Egyébként meg a locpick mióta haditechnikai termék? Egyik kritériumnak sem felel meg...vagy lemaradtam valamiről? :-)

Tovább menve szerintem még a kínai játékoknál sokkal komolyabb, valódi, professzionális "haditechnikai" eszközök megszerzése, tartása stb. sem minősül bűncselekménynek a jelenlegi szabályozás szerint! Hiszen ezeknek a forgalma nem tiltott, csak ellenőrzött, engedélyhez kötött.

Ha azonban valaki olyan haditechnikai eszközt birtokolna, amelynek a forgalmazása tilos, tehát senki, még állami szervek sem birtokolhatják jogszerűen (ilyenek lehetnek például egyes nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyver előállításához szükséges anyagok, nemzetközi szerződés által tiltott fegyverrendszerek alkatrészei stb. ), vagy olyan haditechnikai eszközt, amely egyben lőfegyvernek vagy robbanóanyagnak is minősül, bűncselekményt követne el.

Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól orrba szájba lehet rendelni, árusítani ezeket az eszközöket. Szóval csak óvatosan, nehogy rossz kezekbe kerüljenek.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.09.07. 15:43:00

@Lesből támadó ruhaszárító kötél:
" 1. számú melléklet a 16/2004. (II. 6.) Korm. rendelethez

A haditechnikai export-import forgalomban engedélyköteles haditechnikai eszközök és szolgáltatások jegyzéke - XXVI. fejezet
Titkosszolgálati eszközök- 4. Titkos behatolás eszközei

Titkos behatoló eszköznek minősül minden mechanikai, elektronika, optikai és szoftver eszköz, illetve ezek tartozékai, amely zárt objektumba (zárt földterület, épület, gépkocsi stb.) történő titkos behatolás céljából készült, és az alábbi jellemzők bármelyikével rendelkezik:

a) mechanikus, elektromos, elektronikus vagy egyéb elven működő zárak, lakatok, reteszek stb. rendeltetésszerű nyitóeszközeit helyettesítő roncsolásos vagy roncsolásmentes nyitására tervezett és gyártott eszközök, „technológiák”, tartozékaik és alkatrészük;

Innentől kezdve, ha tetszik ha nem, MKEH engedély kell a behozatalhoz az EU területére magyarországon keresztül, avagy ha nincs, akkor visszaélés haditechnikai eszközzel. Tehát nem tilos, csak seggberúgnak ha nincs rá engedélyed( tárgyalási, tranzit, és forgalmi engedély).
Mondom, ugyanaz a történet mint a kamerás kémtollak meg kulcstartók voltak.

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

 • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • John Doe3: @pitbull.lecso: szvsz a hengerben található tárcsákat nemcsak két, hanem legalább 24-féle (ha 15 fokos osztással számolunk) pozícióban lehet rögíteni. A 24**3 zárlatszám pedig elég jónak tűnik... (2018.03.08. 12:18) Egy régi ismerős... Elzett mágnestárcsás zárbetét
 • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
 • pitbull.lecso: @lockpickfan: emellett, ha jól értem, összesen 8-féle kulcs létezik ehhez a típusú zárhoz, nem? Tehát aszerint, hogy a kulcsban található 3 mágnestárcsának rendre északi vagy déli a polaritása egy a... (2016.09.14. 13:23) Egy régi ismerős... Elzett mágnestárcsás zárbetét
 • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • Utolsó 20

Linkblog