Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Amikor a kínai zár menti az értéket.....

2011.12.09. 18:36 lockpickfan

Üdv Lockpickerek!

 Egy igen tanulságos esetet szeretnék veletek megosztani, ami a tegnapi nap folyamán esett meg velem.

 Egy kolléga hívott fel, hogy nem boldogul egy zárbetéttel, menjek segíteni neki mert az istennek nem érti, hogy mi lehet a probléma. Jómaga is lockpicker, tehát ha ilyennel felhív, az nem jelent jót.... gondoltam magamban.

 Mikor kiértem, szemügyre vettem a zárbetétet, melynek a hengere félig elfordult állapotban volt, és onnan se jobbra, se balra nem mozdult egy tapodtat sem. Na igen, mondhatnánk hogy a zárbetét bekoszolódott, meghibásodott. Csakhogy mindez úgy, hogy bizony a betétben nem volt benne a kulcs amivel idáig elfordították!
 

-Kérdem a kollégát, hogy ez hogy történt? Első gondolatom az volt, hogy ajtónyitás közben így beállt, de aztán rájöttem, hogy hát a kulcs itt lóg a fejem felett a másik zárban, minek kellett volna nyitni? A tulaj bizony már erre jött haza..... Ez bizony vastagon egy betörési kísérletnek látszik.

A hengert jobban szemrevételezve feltűnt, hogy ketté van repedve. Mivel egy kínai zárbetétről beszélünk, ami alapjában véve is hajlamos darabokra esni, ennek fényében ez már meg sem lepett. Kizárólag feltételezésként felmerült, hogy esetleg a hengert, mivel megakadt, egy csavarhúzóval próbálták tovább forgatni erőszakosan, és ekkor repedhetett el. Van még egy kis munkánk ott, így legközelebb ha megyünk, megpróbálom elkérni a zárat alaposabb vizsgálatra.


Nagy nehezen sikerült kis mozgatás árán megindítani a hengert, és kinyitni végül az ajtót, tehát akkora gond nem történt hogy roncsolni kelljen, hála istennek.

A tulaj körülnézett, véleménye szerint semmi nem tűnt el, illetve mivel az ajtón volt egy második, 700-as zár, ami érkezésünkkor is zárva volt, és így, hogy a jelek szerint csak kísérlet maradt a dologból, a hölgy kapott egy biztonságosabb zárbetétet, mindenki örült.

Konklúzióképpen a következőket sikerült levonnom a dologból:

 -Ez az eset, hogy egy kínai zárbetét bizonytalan működése szabna gátat egy betörési kísérletnek, igencsak a ritka fehér holló kategóriába sorolható.
Viszont, feltételezhető, hogy a kedves illetéktelen látogató nem úgy állt neki a dolgoknak, hogy majd a felső zárral lesz valami... Dehát két kínai eredetű zárral az ajtónkon mit vár az ember. Érdekes, hogy a szomszéd ajtón egyel kevesebb zár volt, az is egy sima elzett 751, zárvédő pajzs nélkül, mégsem annak álltak neki piszkálni.
 

 A második dolog, ami egy kicsit így utólag bánt, a saját magam számára tanulságos, illetve a zárszakiknak is javallott az alábbi sorokat megfogadni.

-Ha egy zárbetéthez kihívnak, amit szemmel láthatóan piszkáltak, nem állunk neki tovább piszkálni! Így ugyanis több kárt okozhatunk, mint hasznot. Először is, azonnal hívni kell a rendőrséget. Miután a kiérkező rendőrök esetlegesen levették a számukra szükséges nyomokat az ajtóról, kilincsről, stb., az ajtót úgy kell megpróbálni nyitni, hogy az a legkevesebb károkozással járjon, és a zárbetéthez maximum annyira érjünk, amennyire feltétlenül szükséges, lehetőleg kívülről ( töréssel például).

Esetünkben a kolléga már vastagon megkezelte a zárat WD-40el amiből bőven jutott a környékére is, és mivel ez egy elég vastagon zsíroldó anyag, így nagyjából ujjlenyomatokról nem is beszélhettünk mire odaértem, illetve a tulajdonos hölgy sem szeretett volna "macerát", így az ő felelősségére elvégeztük a nyitást.
 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr603451838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_2501 2011.12.14. 09:59:01

igy van, betörési kísérlet, rendőrség first, nem éri meg szarakodni vele. ^_^
ez biza hengerzártörés lett volna, ez ellen nem véd a pajzs.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.12.14. 11:06:50

@_2501: nem hengerzártörés, akkor konkrétan kettőbe törik a betétet. A zár konkrétan pickeléssel, vagy egyéb finomnyitási technikával lett nyitva a jelek szerint.

_2501 2011.12.14. 13:01:57

@lockpickfan: oké, nálam van a fogalomzavar, hengerzártörés ha valami erős fogóval/vésővel+kalapáccsal/célszerszámmal lereccsenti valaki a zár kilógó részét akkor igen kettétörik.

www.hevederzar.hu/img/jotudni/brokencyl1.gif

amit itt csináltak az a módszer amikor csavarhúzóval + valami erőkarral fordítja el a zárbetétet mit sem törődve a pinekkel, akkor viszont ezt nem tudom hogy hívják.

_2501 2011.12.14. 13:20:09

viszont most olvasom hogy sikerült továbbfordítani a zárbetétet, úgyhogy valszeg nem ez történt, akkor biztos hogy meg sem mozdítod...

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.12.14. 14:38:32

@_2501: Amiről beszélsz, Angolul Power Key-nek hívják, és legfőképpen autóknál használják.
Nem egy hatékony dolog, erősebb zárak kiröhögik. A tibbie záras Fordokat nyitották így egy sima csavarhúzóval sokáig.

Ha ezzel a módszerrel nyitnak zárat, és kettétépi a csapokat, akkor a hengert körbe körbe tudod forgatni, nem igen ragad meg, konkétan egy új nyitási vonalat tépsz a csapokba, mintha 9-esre lenne csapozva az egész zárbetét.

nard 2011.12.15. 09:11:32

Nálam eddig 2 betörést helyszíneltek, 0,5 méternél közelebb nem mentek a zárhoz, csak a tájat fényképezték. Ujjlenyomat, meg ilyesmi nem volt. Viszont azonnal szóvá tették, ha valamit változtattál a díszleten. Tehát tényleg érdemes megvárni a jardod, függetlenül attól, hogy 2-3 órát fogsz rájuk várni, illetve hónapok múltán megjön a határozat, hogy ennyi.
egy értelme volt, hogy azóta foglalkozom zárbetétekkel.

REDI13 2011.12.18. 23:18:28

Annyi hozzáfűzni valóm lenne hozzá,a zárat ill,a kínai betétet kiérkezésem előtt egy lakatos jó ideje próbálta már ,,kinyitni,, . ezt akkor elfelejtettem mondani ,valamint a tulajdonos hölgy elzárkózott a rendőrség kihívása elől A WD 40 tényleges bűnöm..

REDI13 2011.12.18. 23:22:28

Az az érzésem van valami a háttérben amit a hölgy nem mondott el .,talán egy kirúgott szerető :)...

Amjad 2012.03.30. 07:56:52

Sziasztok! A Hi-Sec ajtókban található zárbetétekkel van valakinek tapasztalata?

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.04.03. 11:25:26

@Amjad:
Szia!

Kegyetlenül ócska minőség, érdemes mielőbb cserélni ( szívem szerint ajtóval együtt javasolnám a cserét, mert az sem a biztonságosabbik fajta ).

Ákos

Amjad 2012.04.03. 11:43:41

@lockpickfan:
Szia
Kösz a megerősítést!
Én is így érzem, és már nézelődök zár ügyben.
De az ajtóval ki vagyok békülve. A lépcsőházban ez az egyetlen, ami a kilincseken kívül fémet tartalmaz. Van két egyzáras műanyag, a többi meg negyven éves papírbetétes faajtó, úgyhogy egyelőre csak a zárbetétben látom a kockázatot.
Üdv.
Krisz

Amjad 2012.04.04. 01:55:25

@lockpickfan:
Helo. Ez az ˝eredeti kinai˝ ajtó. Ennek 0.8 -as a külső borítása, nem másfeles, mint a német licensz szerint kínában gyártott hisec. De lassan elkészül a saját gyártmányú PICes riasztóm is, úgyhogy nem lesz olyan könnyű ellopni az ajtót! :)

Amjad 2012.04.15. 09:46:38

@lockpickfan:
Helo. Apámtól kaptam egy MulTLockot az egyszerűbb fajtából (7*7), az egynek jó lesz. Másodiknak egy Elzett X11 -re gondoltam a megfizethető kategóriából. Így már elfogadható ugye?

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.04.15. 13:45:48

@Amjad:
Szerintem bőven.

Tegnap voltam nyitni egy ilyen ajtót amúgy, műszaki meghibásodás okán.... megnéztem alaposan, véleményem fenntartom ( hozzáteszem szegény csórókat még le is húzták rendesen, mert valami 150.000 + beépítési díjért vették).

Amjad 2012.04.15. 23:31:06

Kösz.
Szerintem meg ennyi pénzért (75.000+zárcsere) egy elfogadható ajtó. Max a belső zár rugója törik el néha. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy egy lépcsőházban, ahol zömében 30-40 éves fa ajtók vannak, nem ennek fognak nekiállni bepájszerolni. És a lemez miatt nem is túl halk a roncsolás. Szerintem nem kell túlmisztifikálni ezt a dolgot, mert hipp-hopp eljutunk a trezor ajtóig, meg a két-, háromszáz ezres bekerüési költségig, ami egy átlagos jövedelmű családnak egy lakótelepi lakásba nem biztos, hogy kifizetődő. De ez meg csak az én személyes véleményem, természetesen elfogadom másokét.

EG0 2012.08.09. 00:50:37

Sziasztok, nem tudjátok véletlenül, hogy a HiSec ajtóba milyen cilinder zárbetét való? Pl. 35/35-ös? Egy sima surópai ABUS-ra ki lehet cserélni, vagy nem kompatibilis vele? Egyik rokonomnál cserélnem ki olyan zárbetétre, ami belülről nem kulccsal, hanem forgatóval zárható.

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

 • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • John Doe3: @pitbull.lecso: szvsz a hengerben található tárcsákat nemcsak két, hanem legalább 24-féle (ha 15 fokos osztással számolunk) pozícióban lehet rögíteni. A 24**3 zárlatszám pedig elég jónak tűnik... (2018.03.08. 12:18) Egy régi ismerős... Elzett mágnestárcsás zárbetét
 • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
 • pitbull.lecso: @lockpickfan: emellett, ha jól értem, összesen 8-féle kulcs létezik ehhez a típusú zárhoz, nem? Tehát aszerint, hogy a kulcsban található 3 mágnestárcsának rendre északi vagy déli a polaritása egy a... (2016.09.14. 13:23) Egy régi ismerős... Elzett mágnestárcsás zárbetét
 • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • Utolsó 20

Linkblog