Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Újévi speciál.... Medeco Biaxial.

2012.01.21. 17:01 lockpickfan

Sziasztok!

 Először is, engedjétek meg hogy Boldog Újévet kívánjak minden kedves olvasónknak!
  Idei első cikknek egy igazi csemegével készültem nektek, ami nem más, mint a Medeco Biaxial zárbetét.

  Egy pár szóban a gyártóról:

  A Medeco, azaz "Mechanical Development Company" az 50-es évek közepén kezdte pályafutását egy kis szerszám- és festékboltként Amerikában. Az egyik tulajdonos, név szerint Roy C. Spain elkezdett gondolkodni azon, hogy zárbetétet kellene gyártani. A gondolatot egy beadott szabadalom követte, majd nekifogtak a gyártásnak. Mr. Spain 50.000 dolláros, tehát nagyjából 10.000.000 forintos jutalmat ajánlott annak, aki elsőként megpickeli a zárbetétet. Hosszas próbálkozások és bukások után, egy New Yorki nyomozónak sikerült egyszer megpickelni a "mágikus" zárbetétet, de többször neki sem ment. Ugyanis a zárbetét speciális kialakítása nagyban megnehezítette ezen zárbetét manipulációs nyitását, a kulcsnak nem csupán megfelelő szintbe kellett nyomnia a csapokat, de egy bizonyos szögbe el is kellett fogatnia a sikeres nyitás érdekében.

  Nagyjából innen indult útnak a Medeco, ami ma már egy 12.000 négyzetméteren működő, közel 400 dolgozót foglalkoztató gyárat működtet Salem-ben.

Lássuk tehát, mi is adja a zárbetét igazi esszenciáját:

 Az én példányom egy 5 csapos, amerikai kivitelű betét, amihez a 2011-es LockCon-on sikerült hozzájutnom.
 Elsőre kézbevéve semmi ijesztő nem látszik rajta, 5 aktív zárócsap-párral rendelkezik, és a stift furatokat alulról hernyócsavarral zárják le a könnyebb szét- és összeszerelhetőség érdekében ( ez gyakorlásnál jól jöhet).
  Ha megnézzük a kulcsot, egyből egy furcsaságot lehet felfedezi rajta, mégpedig hogy a szokásos különböző mélységű bemarások egyenként különböző szögbe is vannak marva. De miért is?

A kulcs:


 Ha szétszedjük a zárbetétet, egyből fény derül a titok nyitjára. Maguk az alsó stiftek hagyományos, sima vagy gomba alakú kiképzéssel rendelkeznek.
Ha alaposabban megnézzük a felső stifteket, látszik, hogy nem hagyományos kialakításúak. Mindegyik egy oldalt lecsapott fejjel rendelkezik,a stiftek oldalába pedig egyenként változó helyre egy nútot véstek.

 

Stift magában:

Még alaposabban megvizsgálva azt is láthatjuk, hogy stift alja rendelkezik egy kis kiálló stopperrel, illetve a hengerben lévő stift furat sem teljesen kör alakú, hanem rendelkezik egy oválisabb résszel, amiben a stopper szabadon mozoghat, így a felső stift egy adott szögben elforoghat a furatában. 

 Ezen kívül a henger rendelkezik egy oldalsó rugóztatott elemmel, úgynevezett sidebarral, ami hasonlóan a mágneses elzett zárbetétekhez, a házba mart nútban kapaszkodik zárt állapotban, illetve stiftenként rendelkezik egy, a hengerbe benyúló stiftel, mely a felső stiftekre mart nútba illeszkedik bele.

  Amikor a kulcsot a zárbetétbe illesztjük, az egyrészt a nyitási pozícióba állítja a stiftpárokat, másrészt elforgatja a csapokat a megfelelő szögbe. Amikor a megfelelő szögben állnak a felső stiftek, a sidebar beül a stiftek oldalában található nútba, így biztosítva a henger szabad elfordulását.

Kulcs beillesztve, a csapok elfordulva:

 Ezt így egybevéve, egy egészen aranyos kis zárbetétet kapunk, amit beismerem, a mai napig nem sikerül szimplán egy darab pickel nyitnom, ámbár kering róla jópár video a neten. Nyitási módok léteznek a zárbetéthez, gyártottak pl. hozzá egy speciális E-picket úgy 14 éve, amit egyrészt nagyon drágán adtak, másrészt aki vett belőle, az szidta mint a bokrot, állítólag nem működött hatékonyan.

Medeco e-pick:

 
 Idáig talán a leg beváltabb szerszám a Jon King által megalkotott Medecoder: 

A szerszám úgy működik, hogy miután megpickeltük a stiftpárokat, a felső stiftben lévő nútba felülről egy vékony rugóacél szálat csúsztatunk be. A szál egy fém markolathoz van rögzítve, és ezt előre-hátra tologatva tudjuk a stiftet a helyére forgatni. A szerszám rendelkezik egy leolvasó résszel is, ahol egyből meg tudjuk nézni, milyen szögben is kellene hogy álljon az adott stift. Ha mind az öt stiftet sikerül beforgatnunk vele, nyert ügyünk van, és nyílik a zárbetét. A szerszám házilag is könnyen elkészíthető, tervrajz és méretek, illetve több fénykép itt:
http://theamazingking.com/medecoder.php

Én ennek a szerszámnak az egyszerűsített megoldásával dolgozom, egy 0,5mm-es rugóacél szálat fogtam be egy alumíniumcsőbe két hernyócsavarral ( a cső egy ingo féle abus pick markolata volt előzőleg).

Rugóacél szálat nem nehéz szerezni, pl. a Conradnál is megvásárolható, 2-300 forint métere, az alucső pedig egy régi függönytartó csőből is levágható.
 

A gond, hogy a medeco erre a sebezhetőségre hamar reagált, és az új zárak stiftjein a nút felső része le lett zárva, így ez a módszer csak a régebbi típusokon működik.


 Ha esetleg egy ilyen zárbetéttel hoz titeket össze a sors, feltétlenül küldjétek be a Nyitva! listába :)

Üdvözlettel:

Lockpickfan

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr553630172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psy12 2012.01.23. 20:12:18

Hi all!
És azt az "új" változatot lehet pickelni?
Hi all!

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.01.25. 01:19:29

@psy12:
Hali!

Lehet, legutóbb egy srác egy horog fejébe vágott egy ék alakot, és azt a stift tetejére támasztva, előre-hátra húzogatva forgatta a csapokat. Állítása szerint jól működik.

Ákos

Briza 2012.02.04. 22:57:06

Hi!

Mennyibe kerülnek ezek a Medeco zárak kb?
Nem találtam árlistát! :O

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.02.05. 01:38:35

@Briza:
Hali!
Nem is nagyon fogsz, Magyarhonban nem forgalmazzák legjobb tudomásom szerint.

Átlag 20-30 dolcsiért lehet venni amcsiban, ez forintban 6-8e forintot jelent ( most a dollár árfolyama miatt kicsit többet.)

Briza 2012.02.05. 14:10:32

Azt hittem drágább! :D
Csak kíváncsi vagyok, hogy ilyen "sima" mechanikus záraknál milyen a legdrágább. :)
Néztem egy amerikai oktatóvideót, elég széles a zár nyílása(szak szavakat még nem tudok).

Briza 2012.02.05. 14:13:29

*Mármint abban a videóban használt záraknak relatíve nagy zárnyílása volt.
(Bocs a dupla-postért.)

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.02.05. 23:03:54

E-bayes árakat néztem, szóval bolti árak lehetnek drágábbak. Ennél egyel "fejlettebb" medeco az M3, ami ugyanilyen, csak a sidebarnak van egy blokkoló eleme, ami csak akkor engedni elmozdulni, ha a kulcs bent van ( és persze egy bebökött gémkapocsnál, muhaha).
Az olyan 100 dolcsi körül mozog.

Hi-sec vonalon továbbmenve, a következő boncalany valószínűleg egy ASSA Twin 6000-lesz, csak nincs szívem egyenlőre szétkapni a megpickelt állapotából ( olyan szééép :) )
De az Abloy Protec is játszik még.

Mit jelent az hogy széles nyitása volt ? :O

Ákos

Joe80 2012.03.14. 14:49:18

Milyen zárat érdemes venni ajtóra?

Miért nem mindegyik "biztonsági" stift a zárakba, azaz miért a van benne sima stift is?

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2012.03.17. 01:10:28

@Joe80:

Hát az attól függ, hogy milyen ajtó.... ha egy sima panelajtó, amit kisebb vállmunkával is benyomhatnak, oda felesleges egy drága minőségi betét.
Ha egy több ponton záródó biztonsági ajtóról van szó ( 50-80e forintos praktikeres/ kínai ajtók nem minősülnek annak!), oda már esetleg egy X-11, Kaba Gemini, és társai megfelelő választás lehet.

A stiftekre rátérve pedig, ha egy zárbetétben nem lennének sima stiftek, a henger kotyogna jobbra-balra, nagyobb kopása lenne, hamarabb elhasználódna, és vicces, de nyitni is nehezebb így! Ugyanis a biztonsági stiftek mind változó keresztmetszetűek, amik bizonyos holtjátékot engednek meg a hengernek ( lásd "klipp állás", mikor már csak a biztonsági stiftek tartják hengert). A sima stiftek egyfajta tartást adnak a hengernek, ezen felül nehezebbé teszik a biztonsági stiftek észrevételét az avatatlanabb kezeknek.

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

 • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • John Doe3: @pitbull.lecso: szvsz a hengerben található tárcsákat nemcsak két, hanem legalább 24-féle (ha 15 fokos osztással számolunk) pozícióban lehet rögíteni. A 24**3 zárlatszám pedig elég jónak tűnik... (2018.03.08. 12:18) Egy régi ismerős... Elzett mágnestárcsás zárbetét
 • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
 • pitbull.lecso: @lockpickfan: emellett, ha jól értem, összesen 8-féle kulcs létezik ehhez a típusú zárhoz, nem? Tehát aszerint, hogy a kulcsban található 3 mágnestárcsának rendre északi vagy déli a polaritása egy a... (2016.09.14. 13:23) Egy régi ismerős... Elzett mágnestárcsás zárbetét
 • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
 • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
 • Utolsó 20

Linkblog