Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

lockpick blog rss

Tények és tévhitek az e-pick-el / elektromos zárfésűvel kapcsolatban

2011.02.05. 00:21 lockpickersrac

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan is vagyunk ezzel a „mindent nyitó” elektromos zárfésűkkel... Ezzel kapcsolatban szeretnék vitaindítóként néhány tényt és tévhitet megosztani veletek kérdések és válaszok formájában.

Ahhoz azonban, hogy a válaszokat jól értsük, szeretném röviden összefoglalni a működési elvét.
Az e-pick őse egy egyenes elektromos csavarozógépre épült, aminek a tengelyére egy excentert fogattak fel. Ez az excenter meghajt egy csapágyazott kart, amivel az excenter körmozgását egyenes vonalú, alternáló mozgásba visszük át. Ahhoz, hogy a kar lekövesse az excenter forgását, mindkét oldalról rugóval támasztjuk meg. Ezen két rugó feszességének beállításával tudjuk beállítani az szerszám hegyének mozgási amplitúdóját (kitérését) mindkét irányba. Fontos, hogy a rugókkal a kitérést határolni is tudjuk, valamint a visszatérés sebességét/erősségét is be tudjuk állítani (ehhez néha rugót kell cserélni). A szerszám vége tulajdonképpen egy csavarral rögzített befogó, amibe különféle hegyeket, tüskéket foghatunk be. Ezen hegyek formáját, vastagságát, anyagát szeretik kihangsúlyozni a gyártók/forgalmazók. Biztos van jelentősége, de tuti nem annyi, mint amekkora a hangsúly rajta.

Működés: az e-pick a perkusszió elvén működik ugyan úgy, mint a bumpkey, vagy snap-gun, vagy kézi pick-pisztoly. A lényege, hogy a zár hengerét nagyon kicsi erővel, dinamikusan előfeszítjük, a gép tüskéjét a zárba helyezzük a stiftek fölé, párhuzamosan a stiftek fejével, majd ritmusosan működtetve az e-picket próbáljuk a forgatóval azt a pillanatot elkapni, amikor minden ház-stift eltávolodik a henger-stifttől és így rés nyílik a hengert-házat elválasztó síknak az elforduláshoz. Tehát minden stiftnek „repülnie” kell, közben pedig a stift pároknak szét kell válniuk, hogy köztük szabaddá váljon az elfordulási sík. Ebből is látható, hogy minden e-pick a „nagy számok törvénye alapján” dolgozik, azaz a nagy frekvenciával, sűrű csapkodással próbálunk egy ideális állapotot elérni a nyitáshoz. Hogy miért kell ehhez a gyakorlat? Mert nem mindegy, hogy az e-pick hegyét hogyan tesszük a zárba, milyen ritmust alkalmazunk, mi az hogy „dinamikus” forgatás, stb. Ezzel a gyakorlattal leginkább a nyitás valós idejét tudjuk befolyásolni... Lássuk tehát a kérdéseket és a válaszokat.

Tényleg mindent kinyit egy e-pick?
Nos, igen is, meg nem is. Gyakorlattal és kitartással mindenképpen. Gyakorlat nélkül hiába veszed meg a legdrágább Multipicket és hozzá a legdrágább hegyet, hiába teszed bele akármilyen olcsó cilinderbe, hiába „fűrészeled” szét vele a cilindert, azt nem fogod tudni kinyitni. Pontosan olyan sok tapasztalat kell hozzá, mint a pickeléshez. Sok szívás, idő, gyakorlat és főleg sok szétfűrészelt cilinder, beletört hegy.
Természetesen nem lehet minden zárat e-pick-el kinyitni! Minden próbálkozás előtt természetesen először a zár felépítését, működését kell ismerni. A perkusszió elv a hagyományos stiftes cilinderek esetében működik, ahol más nehezítő tényező nem áll fent, pl. oldalsó záró elemek, kulcsprofil figyelés, mágneses stiftek, elektromos alkatrészek, stb.
Tévhit viszont, hogy oldaltfúrtas cilindert nem lehet e-pick-el nyitni. Igenis lehet! Viszont hogy milyen heggyel és milyen pick tartással, azt később...
Kerülhet a kezedbe olyan cilinder, amiben van egy extrém magas (9-es), vagy egy extrém alacsony (0 vagy 1-es) stift. Ezek képesek nagyon megnehezíteni az e-pick használatát. Akár annyira, hogy csak un. kipp állásba tudod vele hozni a cilindert és egy kézi pick-el (pl horoggal) meg kell keresni azt az egyet, ami visszatartja a hengert és rá kell nyomni, hogy kinyíljon a zár.
Súlyzó alakú stiftek esetében is ez a helyzet, azaz viszonylag könnyű kipp állásba hozni a cilindert, de utána kell nyomni egy kézi pick-el. Tipikus példák: ABUS, BKS, Elzett

Drága egy e-pick?
Az e-pick-ek ára a 60.-USD-től 800.-EUR-ig változik, azaz pokoli nagy a szórás. Hogy ki melyikkel elégedett, az pedig nagyon egyénre szabott. Tény, hogy mindegyik tág határok között beállítható. Tehát szerintem az emberek, mikor az e-pickjeiket összehasonlítják, főleg a beállításaikat hasonlítják össze (hegy, támasztó rugók előfeszítése, amplitúdó, frekvencia). Tény, hogy igen jó e-pick-eket lehet kapni már 100-350.-EUR áron. A hegyek ára is széles határok között mozog: 2-8.-EUR, de lehet kapni horror áron hegy-szetteket is, ami szerintem totál felesleges...

Tudok e-pick-et magam készíteni? Egyszerű egy ilyen gépet építeni?
Igen! Mindenképp! Fogj egy bármilyen gépet, ami alternáló mozgást végez: e-borotva, szőrtelenítő gép, e-fogkefe, e-olló, winyó leolvasó feje, pici elektromotor, amire te szerkesztesz excentert, stb. Szerkessz rá egy hegyet (lehet a hajcsat egyenes szára is) és máris próbálkozhatsz zárakban. Valszeg olcsó, kínai zárakat azonnal ki fogsz tudni nyitni vele. Google és YouTube a te két barátod, keress az e-pick szóra!

Milyen hegyet használjak?
Szerintem ez teljesen zár és gyakorlat függő. Tekintve, hogy a hegyek drágák, a gyakorlás fázisában nyugodtan használhatsz félbetört hajcsatot, annak az egyenes oldalát. (Az egyik oldala kicsit félkör keresztmetszetű, ott érdemes utána reszelni.). Vannak un. profilos hegyek, speciálisan különféle zárakhoz kifejlesztve, amivel (állítólag) magasabb nyitási sikerességet lehet elérni. Ki-ki vérmérséklete és pénztárcája függvényében beruházhat ilyenre.
Én speciel az egyenes hegyeket részesítem előnyben. Egyenes heggyel természetesen nem mindegy, hogy a pick-et hogyan tartod a zárban a stiftek felett. Nyitás közben ezzel a tartással is játszani kell, a pick hegyét hol előre döntöd, hol hátra, hogy egyszer a hátsó, egyszer az elülső stifteket nyomja mélyebbre a hegy.
A hegy vastagsága nagy befolyással bírhat. Egyrészt kényelmesen be kell férnie a kulcscsatornába. Ez azt jelenti, hogy „szabadon” kell tudnia járni a bordák között. Ha a hegy nem ját szabadon, akkor nem mozog a kellő kitéréssel, nem hozza mozgásba a csapokat. Ha viszont túl vékony a hegy, akkor könnyű beletörni. Kellő gyakorlattal Te is a vékony hegyeket fogod természetesen favorizálni, de addig még hosszú az út...!

Milyen frekvenciával működik egy e-pick?
3000 és 30000 fordulat/perc. Az elektromos csavarozóhoz hasonlító e-pick-ek 3-5000 fordulat/perc-el működnek és általában „erősen” ütnek. Ezek a pick-ek mindig azonos fordulatszámon dolgoznak, így a működtető gombjával játszunk, azaz rövid sorozatokkal működtetjük. Így a motor sűrű indulása és leállása során sokféle különböző fordulatszám tartományt jár be a gép és így nagyobb a valószínűsége, hogy a zár stiftjeihez (rugóihoz) leginkább passzoló frekvenciába beletalálunk. (Vigyázat! Ezek a motorok induláshoz 4-5 Ampert is felvesznek, tehát jó akksi kell hozzá.)
A Multipick ezzel szemben 25-30000 fordular/perc-el, viszonylag kis kitéréssel dolgozik. Alapból lehet rajta 12V-os és 24V-os működést kapcsolni. Lehet hozzá kapni spéci frekvenciaváltót, ahol kézzel tudsz különféle frekvenciákat állítani, de ez a frekiváltó arra is alkalmas, hogy adott zártípusokhoz tartozó nyitási-programot lejátsszon. Azaz te csak beteszed a hegyét a zárba, megnyomod a gombot és a gép állandóan változtatja a frekvenciát úgy, ahogy az az adott zárnak a legmegfelelőbb. Neked közben csak a forgatóval kell játszanod.

Hogyan állítsam be az e-pick-emet?
A pick hegye ne mozogjon többet mint 3mm. Ezt úgy állítod be, hogy a bal mutatóujjaddal alátámasztod tőben a hegyet és így adva ellenállást a hegynek működteted a gépet. Ha túl nagy a kitérés, akkor a felső állító csavarnak utána húzol.
Most már csak az alsó állító csavart kell beállítani (ha van ilyen, nem minden modell esetében létezik). Ez végzi az alsó határolást és a gyors visszatérítését a hegynek. Úgy állítod be, hogy a hegyet teljesen, ütközésig lenyomod és működteted a gépet. A hegy teljesen lenyomott állapotában az excenternek éppen hogy csak egy picit szabad elérnie a hegyet mozgató kart. Ha a motor az excenterrel teljesen szabadon mozog, akkor az állítócsavart beljebb kell tekerned. Ha az excenter már nem csak érinti, hanem erével ütögeti a teljesen lenyomott kart, akkor viszont már korlátozod a mozgást, tehát a csavart kifelé kell állítanod.
Ha a hegy visszatérítése a tapasztalatod alapján nem elég gyors, akkor sajna ki kell cserélned az alsó visszatérítő rugót.
Az oldalirányú mozgását a hegynek csökkentsd le 0-ra. Van olyan e-pick, ahol ezt csavarral teheted meg, van olyan, ahol különböző vastagságú alátétlemezeket kell használni. Tapasztalattal meg fogod látni, hogy a hegy irányíthatósága érdekében mennyire fontos, hogy a hegynek NE legyen oldalirányú kitérése.

Hogy tartsam a zárban az e-pick-et?
Először is az a fontos, hogy a hegyet milyen mélyre dugod a zárba. Ha túl mélyre dugod, akkor a hegy csak hátul a kuplungot fogja csapkodni és nem a stifteket. Ha nem nyomod elég mélyre, akkor meg nem fogja a hátsó stifteket elérni. Legjobb, ha legelőször odaméred a hegyet a zárbetét aljához, ott látod az utolsó/legbelső stift mélységét és ahhoz a hegy pozícióját. Most már csak meg kell jegyezned, hogy milyen mélyre tolhatod, hogy a hegy vége pont a legbelső stift felett legyen. Ezt akár a hegyen be is jelölheted pl. alkoholos filccel.
Ha az egyenes hegyet pont párhuzamosan a stiftek felett tartod (úgy, hogy éppen érintse a stiftek tetejét), akkor vedd figyelembe, hogy a pick hegye többet mozog, mint pl. az 1-es (legkülső) stift felett! Tehát, ha azt akarod, hogy a stiftek mindenhol azonos ütést kapjanak, akkor a pick hegyét kicsit kifelé kell dönteni. A hegynek ez az ideális állása akkor, ha minden stift egyforma hosszú.
Feltételezve, hogy nem minden stift egyforma, valamint hogy nem tudjuk hol rövidebbek, hol hosszabbak, a pick-et előre-hátra döntögetjük és ha így sem vezet eredményre, akkor kifelé-befelé húzogatjuk.
Még egy tényezőt figyelembe kell venni a nyitás közben, mégpedig azt, hogy a kulcscsatorna nem egyenes. Azaz a pick hegyének mozgatása közben le kell követned a kulcscsatorna alakját, mégpedig úgy, hogy közben a hegy szabadon mozogjon, azaz szabadon csapkodhassa a stiftek fejét.
Ha mindezen fent leírt mozgást már egyszerre tudod végezni, akkor jó úton vagy a gyakorlat megszerzéséhez.
Tapasztalatod alapján meglátod, hogy sokat segít, ha legelőször bedugod a pick hegyét a kulcscsatornába, kitapintod vele hátul a kuplungot és ahhoz képest picit előre húzod, így pozícionálva a pick-et. Majd az összes stiftet egyszerre lenyomod a heggyel, hogy érezd a rugók erejét a stiftek alatt (ez sok információval tud szolgálni). Majd tovább nyomod és leköveted a kulcscsatornát, így megtanulod, hogy milyen „játéktered” van. Mindeközben a gépet még nem működteted. Mikor visszaengeded a stifteket, nem engeded őket fel teljesen, hanem picit előfeszíted az alattuk lévő rugókat és csak ekkor működteted először a gépet egy rövid ideig. Kezdetben ez a „beállítási folyamat” sok információval szolgál, amik mind-mind a nyitást könnyítik.

Hogyan forgassak?
A tanácsom, hogy olyan forgatót válassz (vagy csinálj) ami tökéletesen illik a kulcscsatornába. Egy kicsit még akár szorulhat is behelyezéskor. Viszont semmi esetre sem lötyöghet benne, mert akkor nincs helyes visszajelzésed a hengerről. Ne felejtsd el, hogy az e-pick úgy berázza a zárat, hogy eleinte semmit sem fogsz érezni a forgatón csak az őrületes rezgést!
A forgatón csak minimális előfeszítést szabad alkalmazni. Ha ennél jobban feszíted bármely irányba, akkor már az e-pick nem tudja megmozdítani, berezegtetni azokat a stifteket, amik így befeszülnek a henger és a zártest közé.
Dinamikus forgatás alatt én azt értem, hogy nem csak egy, hanem mindkét irányba forgatsz (azaz folyamatosan próbálkozol), valamint hogy nem azonos (statikus) erővel, hanem a gép működtetésének ritmusában hol picit erősebben, hol picit kevésbé erősen forgatsz.
Mindebből látszik, hogy ez a technika erősen „esetleges” (azaz vagy nyílik, vagy nem) és pusztán csak a valószínűsége nagy, hogy a gyors frekvenciából, sűrű stift-csapkodásból adódóan a zár kinyílik, vagy sem. Erre bizonyosságot ennél a technikánál nem tudhatunk.

Melyik cilinder fajtához milyen nyitási technikát alkalmazzak az e-pick-el?
Normál 5-6-7 stiftes cilinderek esetén a fent leírt technikákat lehet alkalmazni a kulcscsatorna lekövetésével. Ha többszöri próbálkozással is csak kipp állást tudsz elérni, akkor kézi pick-el utána kell nyomni annak a valószínűleg biztonsági stiftnek, ami visszatartja a nyitást.
Ha hagyományos cilinderben vannak oldalsó kiegészítő aktív, vagy passzív csapok, akkor azokat is érdemes kicsit „megdolgozni” az e-pick-el. Természetesen ezek jelentősen megnehezítik a nyitást.
Oldaltfúrtas cilinder esetében két technika is létezhet. 1. Amikor a stiftek fölé tartod az e-pick hegyét. Ehhez érdemes persze valami lapos hegyet alkalmazni (Klom típushoz automatikusan adják). A módszer megy normál, vékony heggyel is. 2. Megpróbálhatsz az e-pick hegyével oldalról beveregetni a stift feje és a henger fala közé. A kulcscsatorna azon falát értem ez alatt, ahová a stift feje feltámaszkodik. Mivel a fal egyenes, a stift feje pedig legömbölyített, érdemes a pick hegyét „V” alakúra kihegyezni és azzal oldalról beütögetni. Meglepő, de sokszor eredményre vezet ez a módszer.

Mit NE csináljunk e-pick-el?
Nos, NE reszeld/fűrészeld vele szét a cilindert! Ha nem megy e-pick-el, akkor ne erőltesd, mert:
a., csak lefűrészeled vele a kulcscsatorna bordáit,
b., csak teleforgácsolod a zárat apró réz-forgácsokkal, amelyek jelentősen megnehezítik, vagy akár lehetetlenné teszik a nyitást,
3., szétvered a stiftek fejét, amelyek így extrém esetben befeszülhetnek a stift-csatornába és így nem fog soha a zár kinyílni.
Ne verj be szöget a falba e-pick-el, mert szétmegy a szerkezet és ugrott a 300.- Euród, valamint küzdhetsz a javításával. Saját tapasztalat!
Csak olyan zárat kezdj el e-pick-elni, amivel már nincsenek további terveid. Akár milyen finoman is ügyködsz egy zárban egy e-pick-el, az a viszonylag éles hegye és nagy fordulatszáma miatt durva rombolásokat végez. Ezek nem csak kívülről szemmel jól látható sérülések, hanem a zár további funkcionalitását veszélyeztető módosulások: forgácsok, szétvert stift-fej, szétvert kulcscsatorna bordák. Sokszor a rendes kulccsa sem megy bele többé a zárba!
Végül még egy jó tanács: Az e-picket rövid sorozatokkal működtetjük. Ha nem nyílik a zár és idegességedben betámasztod a gombot, akkor a pick hosszan azonos fordulattal működik és egyáltalán nem fogja jobban kinyitni a zárat. Na, pont ezt nevezzük „fűrészelésnek”!

Karbantartás, javítás
1. Ha nem Li-ion vagy Li-polimer akksid van, akkor havonta egyszer töltsd fel! Ha ezt nem teszed, akkor pár hónap alatt kinyiffannak az akksik. (Vigyázat! A Wendt e-pick-be NiCd, vagy NiMh akksik vannak a mai napig építve és a saját gagyi töltője nyírja ki, ha rajta hagyod egész éjszaka. Vegyél hozzá egy intelligens töltőt!)
2. A Multipick-ben lévő két 12V-os akksi mindent kibír, kivéve azt, ha a fejük tetején állnak. Szal ne állítsd őket fejtetőre... Mivel a dobozon nincs erre vonatkozó jelzés, így neked kell erről gondoskodnod.
3. Még senki nem talált ki olyan dobozt, amibe a pick heggyel együtt belefért volna. Így a táskádban hányódva akaratlanul is kap néhány pofont a géped. Használat előtt tehát ellenőrizd a beállításokat, főleg a hegy holtjátékát és működés közbeni kitérését (mutatóujjal terhelve).
4. Az excenter és a hegyet mozgató kar kapcsolódási pontja általában a legsérülékenyebb. Ezért ezt sűrűn kell ellenőrizni, alkalom adtán kenni. (A Wendt e-pick-ben pl. a kar végén egy pici csapágy van és ezt ütögeti az excenter. Na pont ez a csapágy szokott rendszeresen széthullni...)
5. A hegyet befogó kart, ahogy az a forgástengelyére illeszkedik érdemes rendszeresen kenegetni. Könnyű és gyors művelet, mivel a gép fejét könnyű lehúzni magáról a gépről (ált. 2 imbusz csavar tartja).
6. A hegy beszorítására szolgáló csavart hajlamos az ember (főleg eleinte) túlhúzni, megszakítani. Így én ezeket szárnyas anyára cseréltem és kézzel húzom meg. Persze így hozzá kell kalkulálni a megnövekedett tömeget!
A hegy nem attól mozdul el a befogásban, hogy nem húztad meg rendesen, hanem attól, hogy nem helyesen tartod!!! Gyakorlat kérdése.

A fent leírtakat az alábbi e-pick-ekkel szerzett tapasztalataim alapján szedtem össze: Wendt, HPC, SouthOrd (E500XT), Multipick 12/24V, egyedi gyártású un. Ingo e-pick, saját készítésű borotva e-pick.

Kíváncsian várom kérdéseiteket!

Üdv: Lockpickersrác

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lockpick.blog.hu/api/trackback/id/tr92639747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.02.05. 04:17:16

Iszonyat jó cikk, le a kalappal!!!
Gratula!

lockpick rajongó 2011.02.05. 18:06:57

sziasztok a véleményeteket szeretném kérni klom epg röl,menyire hatékony a többi drágább tipushoz képest.

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.02.06. 08:52:34

@lockpick rajongó:

Volt dolgom EPG-vel, a tapasztalatok a következők:
- kidolgozás, minőség hol jobb, hol silányabb.
- hatékonyságban nem marad el a többi e picktől,viszont inkább hobbi célokra ajánlanám, mintsem munkavégzésre, arra a komolyabb e-pickeket javasolnám inkább.
- a hozzá adott fejek eléggé gagyi benyomást keltenek,kb. a fele notóriusan meghajolva jön, bár működnek. Ismerősnek sikerült törni is őket, érdemes normális fejeket beszerezni hozzá.
- Az oldaltfúrtas fejek csak az egyszerűbb zárakon működnek.
- Az akksi az elődjéhez képest normálisan tölthető, és már lithiumos akksival szerelik ( aki nem ismerné az elődjét: www.dealextreme.com/p/electronic-power-lock-pick-gun-with-w-l-led-illumination-8-piece-set-17581).

Kb ennyit tudok hozzátenni.

Üdv:
Lockpickfan

Pocakoslakatos 2011.02.07. 00:12:12

Gratulálok a cikkhez!
Igazán nagyon jó! Csak így tovább!!! :)

lockpick rajongó 2011.02.07. 13:58:01

lockpickfan köszi a választ.

psy12 2011.02.07. 17:09:11

Hi all!

Én nem ehhez a cikkhez szeretnék hozzá szólni csak kérdéseket szeretnék feltenni a lockpickinggel kapcsolatban.

1. A lakatokat szét lehet szedni roncsolás mentesen?
2. Hogy gyártják a lakatokat egybeöntik?
3. Az oldalt fúrt kulcsú zár az milyen, olyan mint a Mul T lock?
Egyenlőre ennyi.

Amúgy tök jó ez a blog. Nagyon érdekes témákat feszegettek. Mióta rátok találtam nekem is hobbim lett a lockpicking (már van nekem is gyakorló záram 2db! XD).

Előre is thx a válaszokat.
Hali!!!

atispatis 2011.02.07. 20:40:08

Nagyon jó cikk, le a kalappal.

Sajnos mikor megvetem az első e-pickemet bizony-bizony reszeltem, fűrészeltem keményen a zárbetéteket és szidtam mindent meg mindenkit :D
Jól jött volna anno egy ilyen cikk, rettentő sokat segített volna...

Nekem van egy Southord E500XT e-pickem, ha kell valakinek- kephost.hu/image-12C9_4D50496B.jpg -küldjön ímélt (30ezer forint postaköltséggel együtt).

decaza 2011.02.10. 11:12:57

@atispatis: Szia!
Meg van még a szerszám? Hol lehet megnézni? Milyen állapotú, menyit használtad? érdekelne az e-pick.
elérhetőségem: zantho@freemail.hu

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.02.11. 08:42:42

Lockpickersrac:

Én arra a megoldásra lennék bővebben kíváncsi, amit a bajnokságon is használtak, konkrétabban a sima e-pick heggyel oldaltfúrt kulcsos zártbetét nyitása.

Üdv:
Lockpickfan

higgins22 2011.05.26. 23:00:55

Sziasztok!

Írna nekem valaki néhány fontos alapvető információt Plug/Gun Spinner-ekkel kapcsolatban?
Milyet érdemes venni?
Mennyire roncsolnak?
Működési elvük, stb...

Köszi

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.05.27. 10:29:15

@higgins22:

Az nem zárnyitó eszköz ha arra gondolsz hogy hogyan nyit.

A kinyitott zárbetét hengerét lehet vele mégegyszer átforgatni a zárási ponton, pl. ha duplára van zárva az ajtó, tehát ez inkább lakatosoknak érdekes dolog.

kptr40 2011.05.27. 21:16:56

Szia lockpickfan!

Segítséged szeretném kérni. Fentebb olvastam, hogy tapasztalataid vannak HPC és SouthOrd (E500XT) pickekkel kapcsolatban. Épp vásárolni akarok egy készüléket, de nem tudok dönteni. Egy barátom nemrég adta el KLOM Electric Pick Gun készülékét, melyen a hegyet befogó kar mozgása állítható volt egy kapcsolóval. Egyik állásnál felfelé ütötte a hegyet, másiknál lefelé (amerikában felfelé). A kédésem a következő:
- Ugyanez a kapcsolási lehetőség megvan-e a HPC-nél vagy a SouthOrd (E500XT)-nál? Vagy ezeknél a készülékeknél ennek semmi jelentősége nincs, jók a lenti cilinderekhez?
- A két készülék közül melyik a hatékonyabb, megbízhatóbb?
- A HPC akkuja beépített vagy cserélhető?

Köszi

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.05.27. 22:30:51

@kptr40:

Üdv.

Southord-al nincs tapasztalatom sok, csak HPC-vel és KLOM-al.
A KLOM-nál ha a fejet leveszed és megfordítod úgy tud a másik irányba ütni.
Ez a lehetőség nincs meg hpc-nél és a souhordnál sem, viszont mivel ezek hengeres testel rendelkeznek, így nem okoz gondot fordítva tartani, de alapból mind a kettő lefelé üt.
A HPC akksija beépített.

Lockpickfan

kptr40 2011.05.28. 00:15:28

@lockpickfan:

Köszi a választ.
Függetlenül attól, hogy a HPC akksija beépített, az kivehető és cserélhető? Rendelhető hozzá tartalék akksi?
Neked melyik a megbízhatóbb és hatékonyabb? Nem volt problémád a KLOM-mal?

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.05.28. 01:04:05

@kptr40: Nekem személyesen nem volt vele gondom, de nagyon sok visszajelzés volt már róla hogy a műanyag fejet cca fél év alatt hajlamos szétverni magán.

A HPC tulajdonképp egy black&decker akksis csavarhúzó egy az egyben csak más a fejszerkezete, valószínűleg minden gond nélkül lehet benne az akksit cserélni, ha elhasználódna, csak figyelj arra hogy az eredetivel megegyező akksit vegyél ( NiCD, NiMH, Li-on, Li-Po, nem tudom mivel szerelik de mindegyiket kapni potom pénzért már).

t.tom 2011.10.27. 16:20:24

Ha valakit érdekel, van egy eladó alig használt elektromos zárfésűm (epick).

lockpickfan · http://www.lockpick.blog.hu 2011.10.27. 16:51:56

@t.tom:

Nem duplikálunk hozzászólást, vagy ide írod vagy oda.
Másikat töröltem.

Egyszerűbben járnál ha írnál irányárat és típust.

Lockpickfan

wlanbolha 2011.10.28. 20:30:05

@t.tom:
Szia!
Melyik fajta van tudnál képet küldeni,na és árat!

Köszi:wlanbolha

t.tom 2011.10.29. 07:16:18

@wlanbolha:
Hello!

A típusa: HPC. Gondolom ismered. Ár alku nélkül 55.000 Ft.

F.Norbi 2012.07.22. 11:49:34

Sziasztok!

Van egy eladó, majdnem vadonat új e-pickem. HPC. Ára: 45.000 Ft.

Ásil 2012.07.22. 14:11:19

Helló Norbi, hol lehetne megnézni, avagy megvenni?

Ásil 2012.07.22. 14:12:50

@F.Norbi: Helló Norbi, hol lehetne megnézni, avagy megvenni

Ásil 2012.07.22. 14:18:25

@Ásil: Bocs emberek, először vagyok itt fent, és hát emiatt dadogott a billentyűzetem.

Lockpicking avagy a zárnyitás művészete

Magyarországon tabutéma a zárnyitás kulcs nélkül, avagy angolul: Lockpicking. Én ennek a hobbinak hódolok és tapasztalataimat írom, hasonló gondolkodású embereket összegyűjtve. (Felelősséget nem vállalok az oldalon feltüntetett információk bármely illegális felhasználásáért.)

Szerkesztők:

Lockpickersrac:
lockpickersrac@gmail.com

Utolsó kommentek

  • Székely Balázs: Üdv nem tudom hogy Békéscsaba vagy környékén van e olyan lock picker aki esetleg szívesen megmutatná ezeket a fogásokat és eltudná magyarázni. Szívesen kipróbálnám ezt hobbi szinten már gyermek koro... (2018.03.12. 21:10) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Mechaniker: Hello Lockpikfan! Űzöd még az ipart? Én most kezdem. Jól jönne egy kis segítség. Lehet róla szó? (2016.09.18. 15:33) Elektromos és mechanikus zárfésű működési elve
  • picvic: Sziasztok! Kezdő zárnyitó lennék, van valakinek javaslata, hogy milyen kezdő készletet válasszak. Elsősorban ajtózárakat akarok nyitni, mert cilinderbetétekből igen nagy mennyiségem van gyakorolni a... (2015.04.22. 10:40) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Skoell: Sziasztok! Kezdő vagyok:-) Vettem egy Southord Euro Slim (c1510) szettet - a cikkek szerint ez tűnt a legjobb választásnak, és egy helyi boltban a legolcsóbb zárat - Buffo cilinder (Ecoline-Abus gyá... (2015.04.16. 23:36) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Noel1234: Sziasztok! Klom spinner,zárnyitó érdekel...Előre is köszönöm a válszokat! jjordi123@gmail.com (2015.02.18. 18:46) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • Nevada12: Azt szeretném kérdezni hogy kezdőként min szetett vegyek? Pl erről az oldalról mit ajánlanátok? shop.multipick.com/de/picksets elsösorban lakatokhoz használnám,de nem feltétlen csak arra. Köszönöm (2015.02.16. 12:24) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Ysengrin: Van egy vadonat új 5 darabos bankkártyába rejtett lockpick szettem. Érdeklődni ysengrin [kukac] citromail {P0nt} hu címen. (2015.02.01. 16:12) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: a tippmix1997@gmail.com-ról tudnátok véleméynyeket küldeni hogy kivásárolt már tőle ? Hogy jó minőségűt add el ,precíz , pontosan szállít? (2015.01.19. 11:54) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • lockpick00: ÜDV! Mindenkinek! (2015.01.19. 11:52) Hogyan lehet saját lockpick szettem?
  • LockPickPoker: Kezdő szettet vásárolnék,vagy éppen haladót... :) Tudom van eu-s külföldi oldal,de én itthoni emberkétől vennék... thx all (2014.10.15. 16:09) Hogyan kezdjünk el lockpickelni?
  • Utolsó 20

Linkblog

süti beállítások módosítása